РИОСВ – Враца ще наложи нова глоба от 20 000

...
РИОСВ – Враца ще наложи нова глоба от 20 000
Коментари Харесай

Нова солена глоба за Рецикла заради опасните тонер касети във Враца

РИОСВ – Враца ще наложи нова санкция от 20 000 лева на компания "Рецикла " поради рисковите тонер касети, научи организация BulNews.
В петък, 31.07.2020 година, шефът на инспекцията Николай Йорданов е разпоредил правенето на механически спецификации за наложително осъществяване при положение, че “Рецикла” не отстрани непринудено 50-те тона нелегално складирани тонер касети от Италия.
От Регионална инспекция за опазване на околната среда са дали на компанията лист на всички лицензирани площадки в България, където може законно да складира бракуваните тонер касети.
Припомняме, че съгласно последната версия на “Рецикла” се очакваше нелегално складираните тонер касети на площадка във Враца да бъдат преместени на лицензирана такава в София.

Глътка въздух: До края на месеца извозват рисковите тонер касети от Враца

Крайният период за това беше предишният петък - 31.07.2020 година, само че преместването на италианския боклук по този начин и не се състоя.
Според данни на “Рецикла” и Регионална инспекция за опазване на околната среда, още през февруари от компанията са внесли искане в Регионална инспекция за опазване на околната среда – София да открият площадка, на която да бъдат преместени 50-те тона тонер касети от Италия, които бяха разкрити при започване на годината на противозаконна площадка във Враца.
От февруари до август, обаче, нито от компанията, нито от Инспекцията оповестяват за публикуван лиценз за преместването на касетите.
През това време се показваха разнообразни сюжети, които включваха даже складирането на отпадъка в Гърция.
Междувременно на “Рецикла” бяха формирани два акта, като вторият е в размер на 10 000 лв..
Според формалната информация 50-те тона бракувани тонер касети са влезнали в България през есента на предходната година. Внесени са от Италия по контракт с българската компания „ Рецикла “, само че по данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София сдружението няма публикуван регистрационен документ за краткотрайно предпазване на боклуци.
Според показаните документи при инспекцията, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен.
От Регионална инспекция за опазване на околната среда считат, че вероятността за замърсяване на почвата при превалявания от касетите е дребна, защото са складирани на бетонирана площадка.
Съхранението им обаче е нарушаване, защото компанията не е лицензирана по условията на закона за ръководство на отпадъците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР