РИОСВ - Хасково предлага на министерството собственикът на кравата да

...
РИОСВ - Хасково предлага на министерството собственикът на кравата да
Коментари Харесай

Мечка уби крава в Кърджалийско

РИОСВ - Хасково предлага на министерството притежателят на кравата да бъде заплатен

Мечка атакува и умъртви крава край с. Безводно на община Черноочене в област Кърджали, удостоверяват от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково. Екоинспекцията ще предложи на Министерство на околната среда и водите стопаните на убитото животно да бъдат обезщетени по Закона за лова и опазването на дивеча.

Сигналът за случая е подаден в Регионалната ревизия по околната среда и водите – Хасково от стопаните при започване на седмицата. Нападението е открито от комисия, свикана от Регионалната дирекция по горите-Кърджали.

„ По неоспорим метод установихме, че нападението над животното е на кафява мечка. Личаха следи от нокти по тялото на кравата, които са характерни и не може да са от друго животно, да вземем за пример вълк, както постоянно се случва “, разяснява специалистът от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково Владимир Трифонов, който взе участие в огледа.

Нападението е станало денем, на пасбище до водопада край селото. Безводно се намира в Родопите и през миналите години е имало и други сигнали за появяването на кафява мечка в региона. Досега не са регистрирани случаи на нахлуване над хора.

Кафявата мечка е предпазена от Закона за биологичното многообразие. Европейската инструкция за запазване на местообитанията (Директива 92/43) изисква строга отбрана на типа, който е включен и в конвенцията по интернационалната търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CITES).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР