РИОСВ – Пловдив извършва постоянен контрол на централата за производство

...
РИОСВ – Пловдив извършва постоянен контрол на централата за производство
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив извършва постоянен контрол на биогаз инсталацията в Труд

РИОСВ – Пловдив прави непрекъснат надзор на централата за произвеждане на електрическа енергия посредством косвено потребление на биомаса в смесен цикъл в с. Труд. Няма замърсявания на въздуха в обекта. От началото на годината досега са осъществени 6 инспекции на биогаз инсталацията. Четири от тях са по сигнали, една – по отношение на приготовление на мнение от експерт и една сложна планова инспекция, осъществена по заповед на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив от 16.08.2018 година При един от сигналите се твърди, че на площадката се експлоатира " вана с гадости “, което не дава отговор на действителността. На обекта има покрита перколатна вана, която не се употребява.

На площадката не се съхранява торова маса. Доставката на животинска тор се прави по одобрена скица със профилиран превоз от утвърдени снабдители. Разтоварването на животинската тор се прави, като автоцистерната се подвързва с мека връзка към помпа, която подава тора непосредствено към ферментаторите. Биогазът, който се употребява като енергоносител в когенератора се получава при газификация (ферментация) на биомаса и животинска тор.

Като биомаса се употребява само царевичен силаж, сорго и плява, като в процеса на ферментация не постъпват други боклуци. Ферментаторите се херметически затворени съдове, които софтуерно няма по какъв начин да бъдат отворени, тъй като процесът е анаеробен и протича в неявяване на О2. Всички уреди, в които се образува, третира и изгаря биогаз, са капсуловани и не се образуват неорганизирани излъчвания от самата апаратура. Биогазът, получен в процеса на ферментацията, се подава за непосредствено изгаряне в когенератора без да се съхранява на площадката. В случай на неработещ когенератор образувания биогаз се изгаря на факел.

При инспекциите не са открити разпространяване на неприятна миризма, разказани в сигналите. Експертите са установили, че всички уреди в централата работят в естествен експлоатационен режим. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив прави непрекъснат надзор на обекта и ще продължи да реализира мониторинг на централата в с. Труд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР