РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция Източнобеломорски район (БДИБР) започват

...
РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция Източнобеломорски район (БДИБР) започват
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция проверяват повторно кариера край депото за утайки в Катуница

РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ” (БДИБР) стартират инспекции за нерегламентирани ровове в региона на депото за утайки от пречиствателната станция край село Катуница. От екоинспекцията и БДИБР се самосезират след изявления в локалните медии, само че прецизират, че при досегашните инспекции по сигнали не е бил установен нерегламентиран рандеман на баластра.

Последната инспекция на обекта е осъществена от БДИБР през август 2017 година, като от оператора на кариерата – „ Мостстрой Пловдивплант ” ЕООД е изискана цялостната документи. Представени са контракти за покупко-продажба на баластра, съгласно които употребеният материал в инсталацията не е добиван на площадката, а е доставян от другаде.

При предишни инспекции специалистите откриват, че пресевната апаратура в Катуница не e работила. Не е открито и заустване на отпадните води от оборудването, а към работната площадка не е установено съществуване на техника. Поради тъжба на поданици от село Ягодово, които са алармирали за рандеман на инертни материали и съществуване на боклуци в направени ровове, се образува комисия от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив, на Министерството на енергетиката, на Министерството на околната среда и водите, на община „ Родопи “ и кмета на село Ягодово.

На място комисията установи кариерно гнездо за рандеман на баластра, само че не и добивна активност. Установено е и огромно количество строителни и битови боклуци в и към кариерното гнездо. Те са от разбъркан вид – хартиени, картонени и пластмасови опаковки, строителни боклуци от ново строителство, както и от срутване на остарели здания (изолационна вата, стиропор, чували от гипсови шпакловки, санитарна керамика, гипсо картон, тухли и др.).

Експертите откриват, че е осъществяван рандеман в предходен интервал на кариерата. Съгласно член 90, алинея 5, т. 1 от Закона за подземните благосъстояния пълномощията за реализиране на надзор за противозаконен рандеман е на кмета на община „ Родопи ” Пламен Спасов. За нерегламентираното замърсяване са дадени наставления на кмета на община „ Родопи “ да почисти упоменатите терени от битови и строителни боклуци и да намери притежателя им. При следваща инспекция е установено разчистване на нечистите терени.

За осъществените нерегламентирани добивни действия е известена Районна прокуратура – Пловдив, като е изпратена наличната информация по случая. Оттам връщат разпореждане за отвод да се образува досъдебно произвеждане и преписката се приключва заради липса на закононарушение от общ темперамент. Постановлението за отвод да се образува досъдебно произвеждане е изпратено до Министерство на енергетиката във връзка със Закона за подземните благосъстояния, защото е способен орган по този закон.

Оператор на депото за утайки от пречиствателната станция е ВиК ЕООД – Пловдив, само че активността на обекта е прекратена със заповед на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив още през 2009 година Преди да бъдат депонирани, утайките се третират авансово с механично обезводняване и изсушаване на полета, ситуирани на територията на пречиствателна станция – Пловдив.

За обекта има направен план за рекултивация и „ спешен проект на депото. За метода към депото е построена защитно-охранителна дига (насипен тип), ограда. Изземането на инертни материали отвън коритото на реките е активност от компетенциите на Министерството на енергетиката, допълват от РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион ”.
 5pl4007-0  5pl4007-1  5pl4007-2
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР