рина Недева, Георги Караманев, Поля Александрова, Мариана Тодорова и Георги

...
рина Недева, Георги Караманев, Поля Александрова, Мариана Тодорова и Георги
Коментари Харесай

С изкуствения интелект хакваме цивилизационния код, до 2-3 г. той ще дехуманизира историята

рина Недева, Георги Караманев, Поля Александрова, Мариана Тодорова и Георги Малчев
Снимка: Петър Йорданов

Водещ преподавател е самостоятелният анализатор Бенедикт Евънс . Модератор е ръководителят на АЕЖ-България Ирина Недева . Лектори още са Георги Караманев , Поля Александрова , Мариана Тодорова и Георги Малчев .

" Като мислим за технологиите, би трябвало да си представим по какъв начин времето тече. Техиндустрията сега мисли какво ще се случва през 2030 година ", съобщи самостоятелният анализатор Бенедикт Евънс.

" През последните 20 години с появяването на интернет рекламата се промени фундаментално, Съединени американски щати, Китай и Англия са цифрови. Само двама от най-големите участници на пазара са медийни платформи, другите са техплатформи. Имаме и промяна на концентрацията, само че не би трябвало единствено да приказваме за реклама и търговия, а по какъв начин да стигнем до клиентите. Много от колосите употребяват всички канали за тази цел ", добави Евънс.

По думите му след пандемията търговията на дребно, изключително в Щатите, към този момент наподобява по друг метод - с нови хранилища и разширени пространства, а колоси като " Амазон " са трансформирали цифровата реклама в главен канал за доходи, освен това и изключително печеливш и без финансови разноски.

самостоятелният анализатор Бенедикт Евънс
Снимка: Петър Йорданов

" Рекламата е еволюция на търговията на дребно и марките, които вършат преструктуриране на каналите за разпространяване ", изясни анализаторът.

Според него " софтуерът изяжда света ", а цифровите технологии извеждат нови действителности за търговците на дребно.

" В комбинирането на марки всичко се свежда до мащабиране на логистиката, на производството. Ситуацията в днешни дни е доста по-различна от тази през 1995 година, има безкрайни благоприятни условия за потребителя, само че е значимо по какъв начин ще се ориентираш в това море от артикули. Рекламата е най-хубавият метод да поддържаш един артикул ", акцентира Бенедикт Евънс и прибавя:

" Днес сме трансформирали това, което вършим на компютрите, с цел да може да управляваме бизнесите ".

По думите му преди година се е считало, че на напред във времето за развиването на цифровите технологии са Метавселената или криптото, 98% от тези неща са се трансформирали просто в непотребен звук.

самостоятелният анализатор Бенедикт Евънс
Снимка: Петър Йорданов

" Какво се е трансформирало - би трябвало да се върнем 10 години обратно към първите способи на машинно учене, когато се произвеждаше програмен продукт, който можеше да разпознава картинки. Това, което установихме, че би трябвало да се замислим за високо равнище на абстракция. Софтуерът в този момент е кадърен да разпознава тирада, език, да прави превод ", означи Евънс и добавя, че евентуално методите, по които използваме Гугъл, ще се трансформират.

" Ще попитаме Chat GPT един въпрос и той ще ни даде информация, вместо да я търсим в уеб страниците в Гугъл ", акцентира специалистът.

" През идващите 10 години най-вероятно ще бъдем фокусирани върху изкуствения разсъдък. Нямаме доктрина дали това, което създаваме, ще ни докара до резултат. Все едно проектираме ракета, която да ни води на Луната, само че не знаем какво е гравитация - не знаем какво ще се случи ", уточни още анализаторът и продължи:

" Търсим, без да можем да променим обстоятелствата. Има доста въпроси, на които не знаем отговорите - какво е равнището на грешката, по какъв начин я редуцираме и каква е цената тези модели да бъдат подготвени, тъй като в момента са вложени много милиони в Chat GPT ". 

Всички фотоси

" Периодът на безплатните пари свърши, пандемията свърши, връщаме се назад към обстановката отпреди. Имаше интензивно разискване на опциите, които ни дават от технологиите, компании като Zoom съумяха да се възползват от това, доста е значимо да се съсредоточим какъв брой хора участват онлайн. Интернет се основава като дребна ниша, а в този момент голям брой хора имат смартустройства. Бъдещето единствено ще покаже какво следва ", сподели на финала на речта си водещият преподавател на четвъртия панел на 25 ONLINE.

След неговите думи началото на четвъртата полемика даде модераторът - ръководителят на АЕЖ-България, Ирина Недева. Тя попита какво е за другите лектори изкуственият разсъдък.

Ирина Недева - ръководител на АЕЖ-България
Снимка: Петър Йорданов

" Преди 3 години нещата, които в този момент са към нас, изглеждаха футуристично. Изкуственият разсъдък е на всички места към нас ", съобщи на старта на сесията писателят, публицист и програмист Георги Караманев.

" AI за мен е персонална история още опреди 25 години, когато Dir.bg беше на началната ми страница. През 2014 година взех решение, че с това ще се занимавам, в този момент тази тематика даже измести COVID или даже войната в Украйна. В момента всички наши страсти могат да бъдат деконструирани от изкуствения интелект. Присъствието на AI слага метафизичен въпроси да погледнем себе си и дали можем да направляваме нещо, което не разбираме ", изясни футурологът и доцент в Института по философия и социология към Българска академия на науките Мариана Тодорова.

Мариана Тодорова - футуролог, доцент в Института по философия и социология към Българска академия на науките
Снимка: Петър Йорданов

Според Караманев с навлизането на изкуствения разсъдък в цифровото пространство стартира и борба за истината, защото към този момент всичко ще може да бъде симулирано.

" Надявам се публицистите да се върнат на мястото си на портата на истината. Трябва да се върнем към корените си и към нещата, които сме не запомнили. Можем да дадем скучните неща на изкуствения разсъдък ", акцентира Караманев.

Георги Караманев - публицист, публицист и програмист
Снимка: Петър Йорданов

От своя страна, Поля Александрова, началник " Корпоративни връзки " на Philip Morris Bulgaria, светът се движи към по-добро, защото всички желаеме да живеем по-добре.

" Ако информацията не е поднесена вярно, няма да реализираме този резултат, към който се стремим. Важно е непрекъснато да насочваме посланието какво прави всеки от нас за подобряването на живота ", разяснява Александрова.

Поля Александрова - началник " Корпоративни връзки " на Philip Morris Bulgaria
Снимка: Петър Йорданов

" Мисля, че хората са адаптивни и когато желаят качествено наличие, те ще го намерят ", добави и изпълнителният шеф на Xplora Георги Малчев.

По думите му с изкуствения разсъдък пораждат и три нови типа маркетинг контекстуален, планиран и маркетинг с подсилено взаимоотношение.

" Изкуственият разсъдък ни оказва помощ да вършим неща, които сами не бихме създали толкоз добре ", изясни Малчев.

Георги Малчев - изпълнителен шеф на Xplora
Снимка: Петър Йорданов

" Най-голямата опасност е, че с AI ние хакваме нашия цивилизационен код, тъй като наличието, което ще има до 2-3 години в интернет, ще е основано от изкуствен разсъдък, който ще пренаписва историята и ще я дехуманизира ", безапелационна беше доцент Мариана Тодорова.

Българският интернет портал провежда събитието, с което отбелязва своя четвърт век онлайн, с цел да бъде споделен опит от всяка страна, обвързвана с цифровите медии. Разговорът за изменящата се среда и провокациите пред актуалните медии обрисува последните трендове в издателския бизнес, положителните практики и работещите модели.

Как се промени средата в журналистката през последните 25 години? Своите отговори към този момент дадоха:

Проектът се осъществя с поддръжката на:

,,,,,,, ,

Медийни сътрудници на плана са:

Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, списание " Мениджър " и организация " Булфото "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР