Римско жилище с глинен водопровод и гроб на жена от

...
Римско жилище с глинен водопровод и гроб на жена от
Коментари Харесай

Римско жилище с водопровод откриха в Пловдив

Римско жилище с глинен тръбопровод и гроб на жена от 103-та година след Христа откриха археолози на пъпа на Пловдив. Изкопът е едвам към 5 квадратни метра, защото е бил за присъединение на нова жилищна постройка към пловдивската „ EVN Топлофикация”, заяви ръководителят на археологическите разкопки Мая Мартинова.

Тя посочи, че находката е била открита преди към месец. Тогава от EVN почнали да копаят на ул. „ Цар Асен” в центъра на града, където е новата постройка. По закона за културното завещание на строителните действия е участвал експерт от Археологическия музей, който е видял, че отдолу под багера се демонстрират руини отпреди епохи. Комисия от Министерство на културата е предписала да стартират археологически разкопки. Започнало е изследване на находката и археолозите са открили, че става дума за остатъци жилищна постройка с глинен тръбопровод от римско време.

В непосредствена непосредственост с тях е оголен гроб на жена със стреховидно сложени керемиди, описа археологът Мая Мартинова. В него е била положена жена, която е умряла на към 30 години. Погребението ѝ не е било богато, защото край скелета не са открити скъпи предмети. Археолозите са безапелационни, че гробът е част от южния некропол на Филипопол, където през 2012г. екипът на музея в Пловдив разкри неповторима фамилна гробница със фрески на възкресението на Лазар. Край гроба са били открити няколко монети, едно мънисто от наниз и керамика. „ Мънистото е елипсовидна конструкция, направено от кост, като в горната си част има малко украса”, изясни Мартинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР