Римляните казвали, че чрез устата на младенеца глаголи истината (ex

...
Римляните казвали, че чрез устата на младенеца глаголи истината (ex
Коментари Харесай

Започна рестарт на прехода, но няма да ни хареса

Римляните казвали, че посредством устата на младенеца сказуеми истината (ex ore parvulorum veritas). И при българите е по този начин. Младшият сътрудник в ръководещата коалиция Валери Симеонов изрече точно на 24 май огромна истина, която малко на брой схващат какъв брой е значима: " Започва един възстановителен развой, чужд за България, който остава отвън вниманието на обществото, медиите ", сподели той пред БНР.

Чакахме го от дълго време поради потъпканото ни възприятие за правдивост, а в този момент, когато се развива пред очите ни, не го виждаме. Също както италианците, които живеят в страната си и не виждат, че  наподобява на ботуш, тъй като е прекомерно близо пред погледа им. Все се надявахме престъпният преход да свърши, да му теглим чертата и да стартираме изначало.

Валери Симеонов ни отваря очите:

" Не е ли явно? Не е ли явно за вас, хората, които наблюдавате стопанската система, наблюдавате политиката? Нима това е ставало до момента, през последните 30 години? Да си спомняте против някой огромен магнат или облечен със страховити прозвища предприемач да е нанесен някакъв удар? Не! Досега страната и олигархията постоянно са съществували редом. Факт е, че има първи удар, втори удар и, очаквайте, и трети удар ще има ".

Недосегаеми предприемачи се оказват голи охлюви, щом бъдат лишени от държавната черупка. Хазартният необут Васил Божков процъфтяваше от " съпорта " на Държавната комисия по хазарта. Петролният необут Валентин Златев - от кокошата слепота на Комисията за защита на конкуренцията, която не виждаше картел в бизнеса с горивата. Преди тях изгоря и банковото великолепие Цветан Василев, откакто страната спря да помпа банката му КТБ и го сложи в недружелюбност.

Преходът взема изострен завой, на който изпадат някои от най-емблематичните му лица. Ще има още, споделя Валери Симеонов и намига към телекомуникациите. Но не били единствено те...

Завръща ли се страната,

или минава от едни частни ръце в други? За 30 години преход България построи две страни - една забележима и друга невидима. Видимата бе слаба реплика на власт, с цел да не пречи на невидимата и даже да я обслужва. За да процъфтяват разбойническите групировки, основани проведено и централизирано, трябваше да бъде обезсилен държавният наказателен уред. Полиция, прокуратура, съд, държавно управление и парламент неуморно бездействаха, с цел да не пречат на възхода на новите прогресивни сили, които след неизбежното в началото струпване на капитала щяха сякаш да споделят просперитета си с обществото. За да бъдат още по-спокойни в историческата си задача, получаваха протекция и от паралелни трибуквени милиции, наричани за съзвучие " силови групировки " вместо проведени незаконни групи. Те се грижеха както за тяхната персонална защита, по този начин и за запазване на цели браншове от стопанската система в тяхна изгода, тъй че да не ги смущават съперници извън.

Всичко това стана по руски модел, тъй като при започване на прехода България бе най-близо до него по исторически аргументи. Само че заради разликата в мащабите у нас закупи смален тип. Влизането на страната в Европейски Съюз трябваше да я отдалечи от постсъветското въздействие, само че разновидността на проведената престъпност не се дължеше на европейския напън за правова страна. Макар и дистанцирано

България продължи да се вглежда в московския образец и да го харесва

През 2009 година съветският министър председател Владимир Путин стартира в паузата сред два президентски мандата да демонстрира на олигарсите, че страната си връща силата и би трябвало да се преценяват с нея. За да бъде безапелационен, той избра да смачка фасона първо на най-богатия сега руснак Олег Дерипаска. Накара го на 4 юни 2009 година обществено да подпише, че още същия ден ще изплати дължимите заплати на служащите си в циментовия цех в Пикальово, след което го унижи като клептоман: " Ручку правилните! ", тъй като обърканият милиардер понечи да отнесе химикалката му.

Същата година стартира първият мандат на българския министър председател Бойко Борисов. Всяко съпоставяне сред него и Путин, несъмнено, би било пресилено, само че в случай че се смалят мащабите, ще се види, че и на него му подхожда едноличната власт. Към края на третия си мандат той демонстрира смелост да " респектира " олигарси, пред които по-рано се е снишавал. Трудно е да се повярва, че самичък е набрал храброст, като е преодолял познатата си колебливост. По-скоро е почнал да чува гласове, които го тикат в тази посока. Тези гласове, които към този момент не разчитат на бухалките, а на държавните репресивни органи, както твърди Васил Божков, имат потребност от проверка на прехода, с цел да заемат мястото на старите олигарси. Но по какъв начин да ги смъкват от пиедесталите, издигнати от пачки пари? Много просто -

като им припомнят, че са назначени милионери

А който е назначен, може да бъде уволнен от работодателя си - тоест от страната. Валери Симеонов разказа механизма на деяние: " Първите тежки удари против олигархията към този момент са факт, разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Първият случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков (чрез одържавяване на
хазарта - б.а). Сега се нанася втори удар върху открит монопол и картел... Всички данъчни хранилища са в ръцете на една компания с много прочут шеф (Валентин Златев - б.а.)… Идеята за основаването на верига държавни бензиностанции ще разбие картелното съглашение ". По-нататък той уточни, че сега се следи и картел сред огромните снабдители на мобилни услуги, „ които тихомълком покачиха и съвсем изравниха цените на тези услуги “. Може да се чака, че страната ще се намеси и в този отрасъл.

Много подозрително е, че одържавяването има за цел

да върне прехода в началната му позиция,

когато всичката благосъстоятелност бе държавна, и да му даде по-честен рестарт. Авторите на новия развой обаче могат да бъдат сигурни, че обществото ще им симпатизира, доколкото има вяра, че неговата беднотия се дължи на свръхбогатството на малко на брой. Едва ли някой ще излезе на митинг, че Васил Божков и Валентин Златев губят привилегиите си. Хората ще следят равнодушно вътревидовото изяждане, както бяха безразлични към поръчковите убийства по времето на групировките. Имаше и зложелателство: Така им се пада!

За неволя активизирането на страната няма за цел превръщането й в правова страна с господство на закона, тъй като тези, които я употребяват като инструмент, имат същото пренебрежение към законите като пострадалите от ударите й. Одържавяването ще бъде промеждутъчен стадий за лишаване на бизнеси и за прехвърлянето им в други ръце. Мутрокрацията като върховен и предпоследен етап на клептокрацията знае, че може да мутира като ковид и да се върне с нова мощ, когато заспи публичната нерешителност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР