Рим се закани да арестува спасителни корабиВсички страни от ЕС

...
Рим се закани да арестува спасителни корабиВсички страни от ЕС
Коментари Харесай

ЕС смени тона за бежанците

Рим се закани да арестува избавителни кораби

 15_100 Всички страни от Европейски Съюз би трябвало да оказват помощ на южните му членки, в които идват най-вече мигранти. За това моли през вчерашния ден еврокомисарят Гюнтер Йотингер, съобщи Ройтерс.

Призивът му пристигна единствено ден преди утрешната минисреща в Брюксел по бежанската рецесия с присъединяване на 10 страни от Европейски Съюз, в това число и България. Йотингер, който е представителят на Германия в Европейска комисия, добави, че идната среща би трябвало да бъде самобитно припомняне за потребността от европейско единение.

Думите му могат да бъдат изтълкувани като смяна на тона по мигрантската тематика и опит за усмиряване на Италия, която ден по-рано заплаши да бойкотира неделния конгрес. Причината бе, че от направения от Европейска комисия проектодокумент за срещата ставаше ясно, че дневният й ред ще е зависещ най-вече на наболелия в Германия въпрос с повторното напредване на търсещи леговище в Европейски Съюз. Канцлерката Ангела Меркел е притискана от съдружния си сътрудник ХСС да спре допускането в Германия на регистрирани в други евродържави бежанци.

За Италия обаче основен проблем е намаляването на мигрантския приток и релокацията на към този момент пристигнали на нейна територия в други страни от Европейски Съюз, която буксува. Тъй като се оказа, че тези тематики няма да са приоритет на срещата в неделя, Рим заплаши да не взе участие в нея. Няколко часа по-късно пристигна конкретизиране от Берлин, че е станало неразбирателство и публикуваният проектодокумент не е финален текст.
Последва и вчерашният зов на Йотингер: “Цяла Европа би трябвало да покаже взаимност към най-засегнатите (от бежанската вълна) страни – Гърция, Малта, Кипър, България, Италия и Испания, да понижи техния товар и да компенсира част от техните разноски и старания ”.

Междувременно Италия разгласи, че ще арестува два избавителни кораба на немската Неправителствени организации Mission Lifeline, с обяснението, че те плават незаконно под холандско знаме. Единият от съдовете транспортира 226 мигранти, избавени край крайбрежията на Либия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР