Рим. Руският президент Владимир Путин предвидливо се включи в кризата,

...
Рим. Руският президент Владимир Путин предвидливо се включи в кризата,
Коментари Харесай

La Stampa : Неувереността на Европа дава възможности на Путин

Рим. Руският президент Владимир Путин прозорливо се включи в рецесията, провокирана от проведената преди пет дни огромна офанзива на Турция против кюрдите в Североизточна Сирия. Москва желае извеждането на всички задгранични войски, които участват „ нелегално “ на територията на Сирия, като предложи и връщането на съветската войска вкъщи, в случай че Дамаск изиска това. По този метод Кремъл се възползва от объркването на Европа, Съединени американски щати и НАТО пред безцеремонната военна самодейност на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, написа италианското издание La Stampa в материал, предаден без редакторска интервенция.
Докато авиацията на Анкара нанася удари по позициите на кюрдите, турските бронетранспортьори окупират градовет Сулук и Тел ал Абаяд, а Организация на обединените нации бие паника поради 130 хиляди бежанци. Във Вашингтон търсят вероятни лостове за въздействие за прекъсване на интервенцията. Сред обсъжданите способи е въвеждането на наказания против Турция, изключителна мярка във връзка с страна-членка на НАТО. При това в Съединени американски щати се стараят да не подчертават вниманието върху това, че точно Тръмп в действителност даде позволение за военна интервенция с непрекъснатите си заявление за евакуиране на американските сили от територията на Сирия и реализирането на този проект.
Засега поединично европейските страни разгелждат опцията за прекъсване на военните доставки за турското държавно управление и се двоумят, в случай че не вземем поради възможния завой в Люксембург, при образуването на единна и решителна сериозна позиция. Това е още едно доказателство за това какъв брой е мъчно да се реализира консенсус в Брюксел и че прекомерно постоянно се стига до парализа в Европейски Съюз, само че откритият общ знаменател е нищожен.
Но НАТО може да е заинтригувано от това да се направи цялостен разбор на дейностите на Москва. Много е евентуално да е пристигнало времето да се преразгледа дълбочинното съмнение на Северноатлантическия алианс към предложенията на Кремъл. Може би, ще бъде регистриран фактът, че настояването на Путин може да подразбира някакъв блян на Москва да обезпечи излаз за Ердоган, потънал в бездната на единомислещите обвинявания от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Русия, Лигата на арабските страни - чак до Иран. Дри в случай че сега, без значение от интернационалната изолираност, Султанът не мисли да стопира.
Сирия за НАТО е район „ отвън рамките на разглеждане “, тя не влиза в цифрата на вероятните оперативни задания. Но са безусловно явни аргументите, поради които настъплението в Североизточна Сирия рискува да навреди на основополагащите ползи на европейските страни-членки на Алианса. Вече има нагледни образци за това.
Една от тези страни, в това число Италия, не може да подценява риска от бъдеща дестабилизация в района и неконтролируем напор на нови бежанци в Европа.
Не по-малко явен е стремежът да се избегне освобождението на задграничните бойци, които досега се намират затворени при кюрдите и са подготвени да се върнат в Европа със напълно не мирни планове. Става въпрос, съгласно точни оценки, за 17 хиляди терористи и този брой ще нарасне до 30 хиляди, в случай че се сметнат всички членове на фамилиите. Тези данни не може да не провокират безпокойствие във връзка с нашата сигурност.
Ако за НАТО, като подобен, някои ограничавания се окажат непреодолими - и генералният секретар Столтенберг във всеки случай към този момент провокира разбираемо комплициране, призовавайки Анкара към пропорционална интервенция, тогава членовете на Алианса, най-вече европейски страни, могат да проведат в детайли дипломатическо помиряване с по-нататъшните планове на Москва за евакуиране на задграничните сили от Сирия и да потърсят възможна обща позиция.
И в случай че има цена, която би могла да се заплати за прекъсване на въоръжените конфликти, гарантиране на сигурността и вероятно обезпечаване на вероятности за страна, измъчвана от осем години военни интервенции, би било потребно да се претеглят деликатно всички благоприятни условия и допустимо най-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР