РИМ. От специалния пратеник на “Труд” Папа Франциск от малък

...
РИМ. От специалния пратеник на “Труд” Папа Франциск от малък
Коментари Харесай

Папа Франциск израснал с българско кисело мляко

РИМ. От специфичния делегат на “Труд”

Папа Франциск от дребен знае за България и е израснал с българското кисело мляко. Когато бил дете майка му купувала от аптеката българска закваска и му приготвяла кисело мляко. Това споделил самият той по време на срещата му с премиера Бойко Борисов. Българска делегация, водена от Борисов бе на визита при главата на Римокатолическата черква във връзка Денят на българската книжовност и просвета и славянската култура. Швейцарски гвардейци посрещнаха българския министър председател във Ватикана военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия замък от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, персонален секретар на папата и префект на папския дом, бил е персонален секретар и на папа Бенедикт.
 04-01  04-01-1  01-01
Преди аудиенцията с делегацията, част от която бяха министърът на културата Боил Банов, учени, професори и книжовници, министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата черква. По време на срещата Борисов връчи на папа Франциск публична покана за посещаване в България. Папата я одобри и даде обещание в най-скоро време да посети България, и евентуално Румъния или друга страна от Западните Балкани. Освен това Борисов напомни, че към този момент от 50 години на 24 май в Рим идва българска делегация.

Премиерът подари на главата на Римокатолическата черква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

Папа Франциск пък подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е знак на мир и разрешаване на спорове. Премиерът одобри подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

“Нашият принос е толкоз огромен в областта на писмеността, историята даже премълчава, можем доста повече да се гордеем с това, което Кирил и Методий са създали. Те и техните възпитаници. Българите сме призвани да разкажем на децата си, тъй че да го помним ”, безапелационен беше Борисов след аудиенцията.

Министър-председателят се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини.

Подготовка на посещаване
Нужни са минимум
5 месеца


Най-малко 5 месеца са нужни, с цел да се приготви посещаване на папата в България. Това сподели министър председателят Бойко Борисов пред публицисти във Ватикана след срещата си с папа Франциск.
„ Папата ми описа за своята стратегия и взехме решение, въпреки и мъчно, само че настоявах доста да посети и България. Като се приберем, ще приказваме със Светия синод, всички да знаят. Догодина ще се приготви една аудиенция Румъния – България ”, посочи Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР