Рим. От понеделник в цяла Италия се въвежда изискване за

...
Рим. От понеделник в цяла Италия се въвежда изискване за
Коментари Харесай

Corriere della Sera : В Италия влиза в сила изискването за „супер-ковид сертификат“

Рим. От понеделник в цяла Италия се вкарва условие за показване на така наречен супер-ковид документ, оповестява електронното издание на националния всекидневник Corriere della Sera . Съответният документ ще бъде издаван въз основа на доказателство за имунизация против COVID-19 или възобновяване след зараза и ще бъде употребен за посещаване на публични места като заведения за хранене, кина, театри, нощни клубове.

Освен това съществуването на документ става наложително за пътешестване с всеки тип публичен превоз. За напредването на дълги дистанции обаче е задоволителен и главен документ, получен въз основа на негативен тест за ковид. Същият документ към момента се изисква за влизане на работното място и фитнес залите. В последния миг музеи, архиви и библиотеки бяха отстранени от наложителния „ супер пропуск “, където е задоволителен главен документ с негативен резултат от тест.

„ Суперпас “ се вкарва на всички места най-малко до 15 януари, без значение от цвета на района, който дефинира степента на епидемиологични опасности. В момента единствено самостоятелната провинция Болцано (която има един от най-ниските равнища на ваксиниране) и североизточният район Фриули-Венеция Джулия, са оповестени за жълти зони. Там режимът за „ супер пропуски “ стартира да работи седмица по-рано.

Според управляващите въвеждането на подобен документ разрешава да се резервира работата на всички публични институции, както и цялостният потенциал на театралните и кинозалите. Нови ограничавания ще бъдат въведени единствено при утежняване на епидемиологичната обстановка (в оранжевата и алената зона). А самата мярка за въвеждане на „ суперпас “ има за цел да подтиква имунизацията. Продължителността на ковид-сертификата въз основа на този за имунизация се понижава от една година на девет месеца. За удължение на валидността му след приключването на този интервал е належащо притежателят му да си сложи трета доза от имунизацията. Към сегашния миг това се предлага да се направи пет месеца след края на главния имунизационен цикъл.

Италианските QR кодове са свързани със документа за имунизация единствено за препарати, приети в Европейски Съюз, разясняват още от редакцията.

Правилата на зеления пропуск се отнасят за деца на 12 и повече години, които могат да вървят на учебно заведение без този документ, само че не могат да употребяват публичен превоз. Освен това, без ковид-сертификат може да се посещават магазини, супермаркети, търговски центрове, както и църковни служби.

Основната компликация на нововъведенията е обвързвана с реализирането на инспекции, изключително в превоза в час пик.

За да понижат възходящото равнище на инфекции в множеството градове, в това число такива огромни центрове като Рим, Милано и Генуа, локалните управляващи вкараха условие за носене на маски на най-натоварените улици по време на Коледните и Новогодишните празници. В южния район Кампания този режим в никакъв случай не е бил отменян.

В Италия съвсем 85% от популацията над 12 години е имунизирано с две дози. Общият брой на жителите, които са получили най-малко една доза и са се възстановили от ковид през последните шест месеца, доближава над 88%. Повече от 40% от имунизираните към този момент са получили третата си доза.

От началото на пандемията общият брой на инфектираните е 5 109 082, от които 134 000 са умряли от последствията от коронавирусна зараза. Броят на дневните нови случаи на заразяване към момента не е надхвърлил 20 хиляди В лечебните заведения има 5,5 хиляди пациенти с ковид, а 736 души са в интензивни отделения.

От 13 декември управляващите имат намерение да стартират акция за имунизиране на деца на възраст от 5 до 11 години.

Въведена е наложителна имунизация - с изключение на за лекарите и всички чиновници на лечебните заведения, за служители на реда и чиновници на образователни заведения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР