Рим. Оперната прима Райна Кабаиванска беше сред наградените от председателя

...
Рим. Оперната прима Райна Кабаиванска беше сред наградените от председателя
Коментари Харесай

Оперната прима Райна Кабаиванска беше сред наградените от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева български и италиански граждани по повод 24 май

Рим. Оперната прима Райна Кабаиванска беше измежду наградените от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева български и италиански жители във връзка 24 май. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Председателят на Народното събрание беше отпред на българската делегация, която обичайно посещава Рим и Ватикана за отбелязване на Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност.
На приема в българското посолство в Рим участва и ръководителят на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери, дружно с македонската делегация, която е в града за честването на 24 май.
Наградени за принос за развиването на българо-италианските връзки бяха още проф. Джузепе Дел Агата - италиански българист, литературовед, преводач, професор в Университета на Пиза; Джино Марота – кмет на град Челе ди Булгерия, проф. Красимир Станчев - дълготраен учител по български език в Университета „ Рома Тре “ в Рим; Жана Яковлева - шеф на Българския културен институт в Рим; Нели Атанасова - ръководител на Културна асоциация „ Феникс ” в Рим.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева означи, че 24 май е празник, който ни събира и въодушевява и в днешния век на осведомителни технологии ни кара да пазим чисто изворчето на духовността, с цел да можем и ние, и нашите деца да черпим с цялостни шепи от него. Тя напомни, че светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори и това е прекрасен знак за обединена, просветена и просперираща Европа. Цвета Караянчева изрази признателност на ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери, че с неговата делегация участват на празника в българското посолство. Общата история ни дава огромна мощ и опция да гледаме напред, да бъдем обединени и мощни, съобщи тя.
Според Цвета Караянчева българите са благословени, че живеят в хилядолетна страна, която има неповторима природа, прелестен фолклор и забележителна история. 24 май е необикновен празник – той ни събира, въодушевява и ни кара да се усещаме специфични, съобщи ръководителят на Народното събрание. На тази дата всеки един от нас може да каже: “И ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат “, добави Цвета Караянчева.
Посланикът на България в Рим Тодор Стоянов уточни, че 24 май е най-светлият и въодушевяващ празник за българите, денят, в който всеки от нас се усеща горделив, че принадлежи към народ, за който светите братя Кирил и Методий сътвориха писменост, разрешила разпространяването на духовността и словото измежду останалите славянски нации. Този незабравим исторически миг, съвпадащ с приемането на християнската религия, ни слага измежду основоположниците на европейските полезности, акцентира той и добави, че през тази година се навършват 1150 години от кончината на св. Кирил.
Парламентарната делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, беше на посещаване в Рим и Ватикана във връзка 24 май. В състава на делегацията бяха ръководителят на Групата за другарство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за другарство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея имаше представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР