Рим обяви извънреден план за дезинфекция заради серия от потвърдени

...
Рим обяви извънреден план за дезинфекция заради серия от потвърдени
Коментари Харесай

Започва дезинфекция на Рим заради заболели от Чикунгуня

Рим разгласи ексклузивен проект за стерилизация поради серия от доказани и непотвърдени случаи на заразяване с Чикунгуня – вирус, пренасян най-вече от тигрови комари, заяви Франс прес.

Болестта е тропическа, само че поради климатичните промени стартира да се среща и в други климатични пояси. Името й идва от суахили и значи „ това, което изкривява “ поради признаците, сходни на артрит, които провокират деформиране на крака и пръсти и мощни болки в ставите, продължаващи от няколко седмици до няколко месеца.

Италианското здравно министерство дефинира ситуацията като обезпокоително.

Кметицата на Рим Вирджиния Раги (от пополустката „ 5 звезди “) подреди да се подхващат всички нужни дейности във всички градски зони, където са регистрирани клинични случаи на инфекцията.

За няколко дни са открити 17 случая на Чикунгуня в района Лацио (Централна Италия), от които 6 са в Рим по данни на Регионалната работа за предварителна защита на инфекциозните заболявания.

Десетина от случаите са в Анцио, на 50 км от столицата. Там към този момент за взети ограничения за стерилизация.

Вероятно хората са болни от инфектиран комар, считат санитарните управляващи.

Според здравния министър Беатриче Лоренцин реакцията на Рим е закъсняла, защото е минало много време от настояването за стерилизация, направено на 7 септември. По думите й евентуално ще бъде спряно кръводаряването в Рим, до момента в който заплахата премине.

 През 2007 година в района Емилия-Романя бяха регистрирани близо 250 случая на Чикунгуня. Инфекцията тогава евентуално плъзнала от човек, който се е върнал неотдавна от Индия, където по същото време е имало зараза. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР