Рим. Конференцията на ръководителите на полицейските структури на държавите от

...
Рим. Конференцията на ръководителите на полицейските структури на държавите от
Коментари Харесай

Главен секретар на МВР Младен Маринов: Днес повече от всякога се нуждаем от единомислие и координирани усилия, за да гарантираме сигурността на своите народи

Рим. Конференцията на ръководителите на полицейските структури на страните от Балканския район (FORO DI ROMA) за следващ път дава опция на показаните страни и организации да споделят визии и опит по въпроси, настоящи за всички нас. Това съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . В рамките на присъединяване му във форума основен комисар Маринов акцентира, че през днешния ден повече от всеки път се нуждаем от единодушие и координирани старания, както на междуинституционално, по този начин и на междудържавно равнище, с цел да подсигуряваме сигурността на своите нации. Решаващо значение имат бързият, прецизен и навременен продан на информация и координираните дейности на обособените страни. Той напомни, че географското състояние на България генерира интереса на трансграничните незаконни групи към страната ни като територия за осъществяване на незаконни действия или постигане до други крайни дестинации. Усилията ни са ориентирани към дейно противопоставяне на трафика на опиати, контрабандата на хора и артикули, закононарушенията срещу финансовата и данъчната система, както и към предварителна защита на тероризма, радикализацията и деянията на войнстващ екстремизъм. В тези си старания България разчита и на своите сътрудници – всички прилежащи страни, с които поддържа високо равнище на съдействие. Съвременните форми на двустранно, а от време на време и тристранно взаимоотношение, като смесени патрули по общите граници, продан на информация в взаимни контактни центрове за полицейско и митническо съдействие, общи следствия, освен се ползват от години, само че и непрестанно се надграждат и приспособяват към действителностите, уточни основният секретар на Министерство на вътрешните работи.
С помощта на Европол Европейската организация за гранична и брегова защита и Евроджъст напъните в районен проект се насочват към на практика резултати, взаимни реализации и общи дейности в отговор на настоящи закани, като противозаконна миграция, трафик и контрабанда на хора и други форми на трансгранична проведена престъпност. Регионалните платформи, като Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа – SELEC и Конвенцията за полицейско съдействие в Югоизточна Европа, дават своя значителен дял в тези общи старания.
В този смисъл изцяло разумно е целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на вътрешните работи да са ориентирани в две съществени посоки: повишение сигурността на жителите на Европейски Съюз и по-ефективно ръководство на миграционните процеси, посочи основният секеретар на Министерство на вътрешните работи. На трето място, като водоравен приоритет, имащ отношение както към равнището на вътрешна сигурност, по този начин и към ръководството на миграцията, извеждаме граничната сигурност, която за нас, като външна граница на Европейския съюз, постоянно е била главен приоритет и на национално равнище. Осигуряването на оперативна съгласуемост на осведомителните системи и бази данни е главен приоритет на Българското председателство. Друг заложен приоритет е бъдещето на Западните Балкани в Европейския съюз, тъй като Европа ще стане по-силна, когато този стратегически значим за всички нас район получи мотивация и ясна европейска вероятност. В този общ подтекст, и по-специално в региона на вътрешните работи, Българското председателство ще предизвиква усилването на съдействието със Западните Балкани посредством дейното използване на споразуменията за съдействие с Европол, както и включването им в съответни действия по Оперативните проекти за деяние за битка с тежката и проведената престъпност. Приветстваме също по този начин процеса по подписване на съглашения с Фронтекс, които ще дадат опция за общи интервенции на територията на района, координирани от организацията.
В изявлението си пред участниците на интернационалния конгрес основен комисар Маринов изрази безапелационната увереност, че както в границите на плануваните срещи по време на председателството, по този начин и в подтекста на другите районни начинания на Балканите, в това число и Foro di Roma, ще продължат взаимните старания за превъзмогване на общите провокации и подсилване на съдействието, в полза на сигурността на жителите на Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР