Рим - град с неповторима култура, люлка на световната цивилизация,

Рим - град с неповторима култура, люлка на световната цивилизация, ...

Рим, Гемонските стълби и къде се намират днес.

Рим - град с неповторима култура, люлка на световната цивилизация, дом на императори и откриватели, предпочитана от милиони туристи дестинация.

Всъщност, едно от най-силните притегателни сили на столицата на Италия се крие именно в нейната история. История, която обаче има и своите мрачни тайни.

Ватиканският площад Свети Петър е едно от любимите ни места в града. Според Amusing Planet обаче местоположението на иначе прекрасния площад приблизително съвпада с едно отвратително място в миналото - т.нар. стълби на смъртта.

Гемонските стълби, или Scalae Gemoniae, намиращи се в близост до затвора Мамертин, са били едно от местата в Рим, където много от престъпниците са срещали смъртта си.

Гемонските стълби са построени в началото на I век, вероятно от император Август. В едно от най-зловещите места в града обаче се превръщат по времето на наследника на Август - Тиберий.

Тиберий имал много политически противници, които често намирали смъртта си именно на тези стълби, и то по доста жесток начин. Тъй като падането по стълбище рядко водело до фатален край, осъдените първо били душени, след което телата им били хвърляни надолу по стълбите.

Но грозната картинка не приключвала тук, защото телата на екзекутираните били оставяни за няколко дни - да гният, докато често се превръщат и в храна за кучета и лешояди. След това останките от труповете били влачени с кука и хвърляни в река Тибър, където хранели и рибите.

И макар след смъртта на Тиберий тези екзекуции значително да намаляват, това не попречило стълбите да бъдат използват по подобен начин през целия имперски период. /lifestyle.bg

Източник: dnesplus.bg