Рим - град с неповторима култура, люлка на световната цивилизация,

...
Рим - град с неповторима култура, люлка на световната цивилизация,
Коментари Харесай

Рим, Гемонските стълби и къде се намират днес

Рим - град с неповторима просвета, люлка на международната цивилизация, дом на императори и откриватели, желана от милиони туристи дестинация.

Всъщност, едно от най-силните притегателни сили на столицата на Италия се крие точно в нейната история. История, която обаче има и своите мрачни секрети.

Ватиканският площад Свети Петър е едно от обичаните ни места в града. Според Amusing Planet обаче местоположението на другояче прелестния площад почти съответствува с едно непоносимо място в предишното - така наречен стълби на гибелта.

Гемонските стълби, или Scalae Gemoniae, намиращи се наоколо до пандиза Мамертин, са били едно от местата в Рим, където доста от нарушителите са срещали гибелта си.

Гемонските стълби са издигнати при започване на I век, евентуално от император Август. В едно от най-зловещите места в града обаче се трансформират по времето на наследника на Август - Тиберий.

Тиберий имал доста политически съперници, които постоянно намирали гибелта си точно на тези стълби, и то по много нечовечен метод. Тъй като рухването по стълбище рядко водело до съдбовен край, наказаните първо били душени, след което телата им били хвърляни надолу по стълбите.

Но грозната картинка не приключвала тук, тъй като телата на екзекутираните били оставяни за няколко дни - да гният, до момента в който постоянно се трансформират и в храна за кучета и лешояди. След това останките от труповете били влачени с кука и хвърляни в река Тибър, където хранели и рибите.

И въпреки след гибелта на Тиберий тези изтезания доста да понижават, това не попречило стълбите да бъдат употребяват по сходен метод през целия имперски интервал. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР