Рим е прочут със своите площади и фонтани, които са

...
Рим е прочут със своите площади и фонтани, които са
Коментари Харесай

Площад Навона е ярък образец на пламенния римски барок

Рим е фамозен със своите площади и фонтани, които са необикновени като архитекстура и история.

Съвременният площад Навона е най-характерният образец на една симбиоза сред минало и настояще в италианската столица. И в това време тя е ослепителен пример на римския барок.

Площад "Навона " се намира на мястото на древноримски стадион за атлетически надпревари, издигнат през 1 век от император Тит Флавий Домициан (Titus Flavius Domitianus) - третият и финален римски император от династията на Флавиите. Домициан ръководи Римската империя от 81 до 96 година. Той е по-младият наследник на Веспасиан и неговата брачна половинка Домицила, и е по-малък брат на Тит, след който наследява трона.

На стадиона римляните са идвали да гледат проведените тук agones ( "игри "). Днешното име на площада евентуално идва от in agone, което по-късно става nagone и най-после navona, което значи "голям транспортен съд " на италиански.

Запазена е присъщата форма на стадион - мощно издължена и сплесната елипса. В северния завършек на площада е непокътната и част от врата, намирала се в миналото на стадиона.

Това място става площад в края на 15 век, когато градският пазар е изместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад „ Навона “ е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: фамозният Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651 г.), дело на водещия скулптур и проектант от бароковия интервал Джовани Лоренцо Бернини (Gian Lorenzo Bernini), ситуиран в средата на площада. Най-голямата сбирка от негови скулптори се намира в Галерия Боргезе в Рим. Тук са и Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (La Fontana del Moro, 1576 г.) (в южната част), който показва мавър, или африканец, изравен в раковина, борейки се с делфин, обграден от четири тритона. И всички тези скулптури са сложени в басейн от розов мрамор. Една от емблематичните забележителности на площада е и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона е и една от най-известните от Говорещите скулптури на Рим, тази на Паскуале, от където е пристигнала и актуалната дума памфлет. Говорещите скулптури на Рим (statue parlanti di Roma) са 6 скулптури, посредством които популацията на Рим показва по неизвестен метод мнението си за политическата обстановка в града. Критиката си за ръководството и ръководещите (главно папството) са под формата на анонимни стихове и писма, които се залепват в основата на някои римски скулптури. Традицията води началото си от XVI век и продължава до наши дни. Най-известната от тях е статуята "Паскуале ". Торсът на тази скулптура е открит при строителна активност в Рим и най-вероятно съставлява римско копие на гръцката скулптура "Менелай и тялото на Патрокъл ".

Традиционният пазар е изместен през 1869 година на Кампо деи Фиори (Campo de' Fiori), само че на площада се организират театрални и костюмни представления, надпревари с коне, кориди. От 1652 година всяка събота и неделя на август, площадът е ставал езеро в чест на семейство Памфили: състезавали са се с файтони, до момента в който е свирела музика. Тези празненства са траяли до 1866 година.

В наши дни на пиаца Навона се намира и посолството на Бразилия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР