Папа Франциск отново навлече критики със забележки към Русия, докато войната в Украйна бушува

...
Рим — Папа Франциск отново влезе в полемика с изказвания
Коментари Харесай

Рим — Папа Франциск отново влезе в полемика с изказвания за Русия на фона на продължаващата война на президента Владимир Путин в Украйна. Папата си навлече осъждане със забележки, произнесени пред събиране на руска католическа младеж на 25 август, която той призова да се гордее с наследството си.

По време на видеоконференция с около 400 младежи в Санкт Петербург Франциск призова младежите да не "забравят своето наследство."

"Вие сте наследници на великата Русия - великата Русия на светци, на царе, великата Русия на Петър Велики, Екатерина II, великата, просветена Руска империя с толкова много култура, с толкова много човечност“, каза той. „Никога не се отказвайте от това наследство.“

намеква за имперската история на Русия, за да оправдае нахлуването си в Украйна, а миналата година той се сравни с Петър Велики, който разшири Руската империя, като анексира няколко държави.

< p>Във вторник Ватикана излезе с изявление, поясняващо коментарите на папата, заявявайки, че „от контекста, в който ги е произнесъл, става ясно, че папата възнамерява да насърчи младите хора да запазят и популяризират положителното във великата руска култура и духовност наследство и със сигурност не за превъзнасяне на империалистическа логика и правителствени личности, цитирани, за да посочат някои исторически периоди за справка."

Междувременно в Кремъл говорителят на руското правителство Дмитрий Песков във вторник нарече думите на Франциск "много удовлетворяващи ."

"Папата познава руската история и това е много добре", каза той. „Той има дълбоки корени и нашето наследство не се ограничава до Петър (Велики) или Екатерина, то е много по-древно.“

На практика всичките му публични изяви след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на февруари 2022 г. Франциск последователно осъжда действията на Москва като морално несправедливи, варварски, отвратителни и кощунствени. Но той също така предположи миналата година, че разширяването на НАТО може да е провокирало руската инвазия, повтаряйки друго оправдание, изтъквано от началото от Кремъл.

В опит да помогне за прекратяване на конфликта, папата назначи кардинал Матео Зупи за свой личен пратеник за мир тази година. Зупи вече е пътувал от името на папата до Киев, Москва и Вашингтон.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР