Рилският водопровод снабдява София с вода от сърцето на Рила

...
Рилският водопровод снабдява София с вода от сърцето на Рила
Коментари Харесай

Историята на кмета, който проектира язовир „Искър” от затвора

Рилският тръбопровод доставя София с вода от сърцето на Рила планина от началото на предишния век. Благодарение на оборудването с десетки тунели и канали столицата получава "евтина вода " в сложните години след Първата международна война с увеличаващо се население с огромни битови проблеми, оповестява bTV.

Авторът на плана е инженер Иван Иванов, който по-късно с царски декрет е назначен за кмет на София - точно поради огромното строителство 70-километровото трасе. А този фотос запечатва една от инспекциите му на градежа.



Изграждането на водопровода e планувано със специфичен закон. Строи се на няколко стадия, а през април 1933-та година е тържествено открит с шадраван от рилска вода на игрище "Юнак ".


Новият язовир „ Бели Искър” обаче остава измежду гордостите на един от най-големите ни хидроинженери. Иванов приключва Мюнхенския механически университет, а стартира работа у нас в общинския отдел "Водоснабдяване и канализация ", когато е на 28 години - откакто взе участие в двете балкански войни. По времето на кметуването му са издигнати и десетки емблематични и до през днешния ден здания.

Решението на общината да именува централни столични булеварди на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини в респект на сподвижниците на Крайовската конвенция след това го изправя пред Народния съд. Смъртната присъда обаче е понижена на пожизнен затвор, който също е преустановен предварително

Властта е заменена, само че геният на Иванов би трябвало да бъде употребен и за градежа на най-големия язовир у нас - "Искър ". След отхвърли на Съветския съюз да изпрати експерти и съвета към властта да употребяват българския занаятчия, Иванов стартира проектирането от пандиза.

Така инженер Иван Иванов отдава живота си на милиони българи и посвещава дните си на развиването на столицата. А век по-късно съвременниците ни ще продължат делото му - въпреки в спешни времена - и ще докарат рилската вода и в Перник.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР