Рилският пустинник“ е най-новият спектакъл в програмата на Софийската опера.

...
Рилският пустинник“ е най-новият спектакъл в програмата на Софийската опера.
Коментари Харесай

Българската патриаршия празнува 70-ия си юбилей с Рилският пустинник

„ Рилският пустинник “ е най-новият театър в програмата на Софийската опера. За първи път диригентската палка ще бъде в ръцете на Старозагорския митрополит Киприан и под режисурата на Пламен Карталов. Премиерата е довечера. С нея ще се означи 70-годишнината от възобновяване на Българската патриаршия. Музиката за „ Рилският пустинник “ е на отец Кирил Попов. 

„ Няма нищо инцидентно в света. Случайностите са за философите. Не е инцидентно, че преди 2 години, преди пандемията, откриха в моя списък една дребна брошура „ Рилският пустинник “. Учудих се от кое място ли е попаднала тази брошура в моя списък. Като я разпрострях, видях, че това е книга с доста въодушевени текстове, поетични текстове в възхвала на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец “, описа отец Кирил.

„ Този текст не е небивалица, то е прекарване на св. Йоан Рилски Чудотворец. Той е житие “, добави той и сподели, че още тогава си поискал да има здраве, сили и живот, с цел да облече в музика тези текстове.

Текстът е на Тихомир Павлов. Поемата е написана през 1937 година и това е последното му произведение. Само няколко месеца след появяването на творбата му, той си отива от този свят. 

„ Отец Кирил ми беше преподавател по хорово диригентство в Семинарията. Когато ми предложиха да ръководя „ Рилският пустинник “, незабавно одобрих, тъй като музиката е негова. Но бях сюрпризиран да видя симбиоза сред двете - източно и западното пеене, преплитащи се гласове на деца солисти, един прелестен хор, както и солисти, които трябваше да одобряват, че пеят църковна музика “, описа митрополитът.

„ Едва ли има друга персона в нашата хилядолетна история, която в най-голяма степен да събира всички най-хубави черти и полезности на българина като Иван Рилски “, разяснява проф. Пламен Павлов.

В ролята на Рилския пустинник влиза Ириней Константинов като възрастния светец и Атанас Младенов като младия Свети Йоан Рилски. 

„ Наистина няма инцидентни неща. Правеха филм за моя чичо и този ден имаше фотоси в църквата „ Св. Неделя “. Тогава пристигна при мен отец Кирил и ми описа възторжено за всичко, което следва за 70-годишнината на Патриаршията. В началото, откакто прочетох текста, се стреснах. Казах си – това е доста комплициран текст. Но родовата ми памет задължаваше душата ми да се захвана с това ", описа актьорът.

„ Голямо предизвикателство е и се надявам посланието, което насочваме, да доближи до хората “, добави Атанас Младенов, който влиза в ролята на младия Рилски пустинник.

„ Аз благодаря, че съм в ролята на неприятния воин. Всеки един от нас има храм, въпреки и дребен, вътре в нас. И отворим ли тези врати, ще бъдем доста щастливи, задоволени, смирени, само че не безпомощни. А точно - упорита работа върху нашата нематериалност и физическо развиване “, сподели Веселин Михайлов, който публиката ще види на сцената като брат на св. Иван Рилски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР