Рилският манастир е изправен пред фалит и ще търси спасение

...
Рилският манастир е изправен пред фалит и ще търси спасение
Коментари Харесай

Рилският манастир е пред фалит, ще се спасява чрез схемата ”60/40”

Рилският манастир е изправен пред банкрут и ще търси избавление по антикризисната скица ”60/40 ”, макар че по закон би трябвало да получава дотация от страната, защото е част от предпазените обекти на ЮНЕСКО. Парите, предопределени за святото място, обаче не са изплатени.
От Дирекцията по вероизповеданията, че след промени в закона от предходната година, парите, предопределени за Българската православна черква към този момент се разпределят от Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лв.. Въпросната сума обаче стигала единствено за заплатите на чиновниците на църквата.

Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, би трябвало да се отделят 600 хиляди лв. за Рилския манастир, оповестява NOVA телевизия.

Министерството на финансите прецизирало, че дотацията се дава на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази, която би трябвало да прави разпределението на парите.

От към два месеца приходите на манастира са съвсем нулеви. Липсата на финанси е принудила манастира да кандидатства по мярката 60/40 и надлежно е бил утвърден от Национален осигурителен институт.

Заради неналичието на държавна дотация ще бъдат замразени редица реставрационни действия. А посредством дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР