Рилските езера си отиват. Проблемите започнаха през 2007 година, когато

...
Рилските езера си отиват. Проблемите започнаха през 2007 година, когато
Коментари Харесай

Тома Белев: Рилските езера си отиват

Рилските езера си отиват. Проблемите започнаха през 2007 година, когато беше стартират един противозаконен въжен превоз, без екологична оценка и който вкара хиляди хора горе, приблизително сред 2 и 5 хиляди души на ден. " Това съобщи ръководителят на " Зелени Балкани " Тома Белев по отношение на навлизането на хора в едно от седемте рилски езера. 

Белев заяви, че е прочел в обществените мрежи, че децата са вкарани в езерото за фотоси: " Те са са статисти, архитектът иска  да снима филм, трябват му статисти, заел ги е ", добави още той в изявление за bTV.

" Рилските езера си отиват. Проблемите започнаха през 2007 година, когато беше стартират един противозаконен въжен превоз, без екологична оценка и който вкара хиляди хора горе, приблизително сред 2 и 5 хиляди души на ден. " Това съобщи ръководителят на " Зелени Балкани " Тома Белев по отношение на навлизането на хора в едно от седемте рилски езера.

Белев заяви, че е прочел в обществените мрежи, че децата са вкарани в езерото за фотоси: " Те са са статисти, архитектът иска  да снима филм, трябват му статисти, заел ги е ", добави още той в изявление за bTV.

Специално отворено писмо до премиера Бойко Борисов изпрати обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане...

" Административна отговорност ще се понесе, въпросът е да се създадат изводите - има проблеми, би трябвало да се влезе с интензивно ръководство. Парк Пирин за 11 години се трансформира в най-натоварената територия, проектът за ръководство не се ползва. Езерата си отиват, в случай че не се подхващат незабавни ограничения, само че Министерство на околната среда и водите отхвърля да приеве, че там има проблем ", сподели още Белев.

Той напомни, че има ограничаване от 20 души човешко наличие и че ограничението на туристическия поток зависи от дирекцията на Националния парк и използването на закона за биологично многообразие, за което е оттоворен министърът на околната среда. 

 

От своя страна Красимир Андонов, шеф на Национален парк " Пирин " призна, че сезонът е извънредно претрупан. Той посочи, че е имало позволение за снимането на филм, хора в национални носии и три топловъздушни балони. Разрешението е било за 300 души, а самото мероприятие е било позволено единствено до езерото Бъбрека:

" Хората не са карани на място с джипове. Навлизането в Близнака е самодейност на уредниците, чиновниците са били на място където е била същинската активност ", изясни още Андонов. 

" Аз поемам цялата отговорност, сбъркали сме, извиняваме се от името на всички сформира, няма потребност от повече обвинявания в тази тенденция. Имаше невероятна ненавист срещу тези деца... За мен е доста по-мръсно в сърцата на всички тези хора, които упрекват и хулят, в сравнение с замърсяването тези момчета, които са създали в езерото. " Това сподели арх. Пламен Мирянов, уредник на самодейността " Нашият дом е България. Той увери, че влизането в езерото не е било планувано. 

" Това беше прочувствена постъпка. Тя не е рационална, тъй като страстта и разсъдъка не вървят ръка за ръка, само че не желая да се излива такава ненавист. Обясних, че всички отпадъци би трябвало да се прибират в пликове и да се сложат в чантите и по този начин и беше. Не единствено ще платя тази санкция, желая да изработя табели, които да останат дълго време в езерата, такива табели няма. ", сподели още Мирянов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР