Рига. Сеймът (парламентът) на Латвия на извънредно заседание прие на

...
Рига. Сеймът (парламентът) на Латвия на извънредно заседание прие на
Коментари Харесай

ТАСС: Латвия прие закон за строителство на инфраструктура по границата с Беларус

Рига. Сеймът (парламентът) на Латвия на изключително съвещание одобри на последно четене закона „ За построяването на инфраструктурата на външната сухопътна граница “, създаден за обезпечаване на бърз и ефикасен развой за създаване на инфраструктура по границата с Беларус, предава TACC .

„ Като се вземат поради измененията в интернационалната среда за сигурност и обстоятелството, че броят на случаите на нелегално прекосяване на латвийско-белоруската граница бързо нараства, рисковете, свързани със отбраната и сигурността на границата, се усилват. Ето за какво е належащо да се обезпечи построяването на инфраструктурата, нужна за отбрана на външната граница във допустимо най-кратък период “, се споделя в известието.

Законът планува, че държавните и общинските институции, както и другите ведомства, би трябвало да преглеждат и вземат решения предпочитано всички заявки и въпроси, свързани с развиването на граничната инфраструктура. Същото се отнася и за въпроси, свързани с отчуждаването на недвижими парцели, нужни за развиване такава инфраструктура и въвеждането й в употреба.

Територията за създаване на инфраструктурата ще бъде избрана от Държавната гранична работа (ДГС) в съдействие с Агенцията за държавна поддръжка, а със самото строителство ще се ангажира Държавната организация за недвижими парцели. Това дружество ще ръководи, прави и управлява цялата работа, ще прави нужните покупки и ще подписва контракти. Проектът ще бъде следен и съгласуван от специфична комисия, ръководена от министъра на вътрешните работи на Латвия Мария Голубева.

Латвия, дружно с Полша и Литва, се изправи пред казуса с незаконната миграция от територията на Беларус. От 10 август са обезвредени опитите на 2233 души за нелегално прекосяване на границата, а от началото на годината са арестувани 414 души. Правителството на Латвия вкара изключително състояние на границата от 11 август до 10 ноември, с цел да даде опция на граничните чиновници да експулсират мигранти назад в Беларус, и по-късно го удължи до 10 февруари 2022 година

За да се бори с незаконната миграция, Латвия преди няколко години разгласи желанието си да оборудва 173 км от границата с Беларус, в това число да издигне ограда с дължина 135 км. Стойността на плана беше оценена на 27,6 милиона евро, а работата беше планувана да бъде приключена през 2021 година, само че заради откритите от Сметната палата дефекти строителният развой към момента не е приключен. През август държавното управление утвърди финансиране от 1,7 милиона евро за слагане на краткотрайна ограда от бодлива тел на границата. Общо са нужни към 30 милиона евро за довеждане докрай на построяването на граничната инфраструктура.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР