Рига (на латвийски: Rīga, МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и

...
Рига (на латвийски: Rīga, МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и
Коментари Харесай

Основан е град Рига – днешната столица на Латвия

Рига (на латвийски: Rīga, МФА:[riːɡa]) е столицата на Латвия и основен търговски, културен, промишлен и финансов център на страната. Разположен е на двата бряга на река Даугава, тъкмо където тя се влива в Балтийско море. Населението на града е 705 703 (2010), почти еднакъв брой от които са латвийци и руснаци. Рига е най-големият град в трите Балтийски страни и е третият по величина град, ситуиран на Балтийско море след Санкт Петербург и Стокхолм.
Рига е ситуирана на южния бряг на Рижкия залив, част от Балтийско море. Градът е ситуиран в приморската низина Ригава. Рига е ситуиран на двата бряга на река Даугава, на към 10 km от мястото, където реката се влива в Рижкия залив. По-голямата част от релефа на региона съставлява песъчинна низина, ситуирана на 1 – 10 m надморска височина. В региона на град Рига има две огромни езера: Кишезерс, намиращо се в микрорайон Межапаркс и Югла, ситуирано в микрорайон Югла. Градът се дели на 6 административни региона, като регионите Централен и Земгале, и предградията Латгале и Видземе са разположение на десния бряг на Даугава, а регион Курземе и предградие Земгале на левия бряг на реката.
 Измитско земетресение Измитско земетресение
Измитското земетресение визира Северозападна Турция на 17 август 1999 година Земетресението е с магнитуд 7,5 и продължава 45 секунди. Епиц...
Климатът в Рига е мощно повлиян от непосредствената непосредственост на града до морето; по тази причина той е относително мек и мокър. Летата са относително студени и облачни (средната юлска температура е +16,9 C, а равнището на превалявания 85 mm). Зимите са меки с чести стопляния (средната януарска температура е −4,7, като към 10 дни от месеца има затопляне). Снежната завивка се образува през средата на декември и остава доникъде на март. Около 145 дни или 40% от цялата година времето в Рига е облачно. Средното годишно равнище на преваляванията е 700 – 720 mm.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР