Рига. Латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс заяви, че

...
Рига. Латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс заяви, че
Коментари Харесай

Едгарс Ринкевичс, външен министър на Латвия: Процедурата по особено наблюдение на Полша от ЕС трябва да бъде решена по време на българското председателство в Съвета на ЕС

Рига. Латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевичс съобщи, че държавното управление на страната му към момента не е обсъждало по какъв начин да гласоподава по въпроса за процедурата за изключително наблюдаване на законите, одобрявани в полския парламент. Същевременно той добави, че това би трябвало да бъде признато на ниво на Европейски Съюз в границите на българското председателство в Съвета на Европейски Съюз, предава „ Спутник “.
„ В края на декември предходната година Европейска комисия реши да стартира процедура в границите на член 7 от Договора за Европейски Съюз. Това значи, че Съветът на Европейски Съюз с квалифицирано болшинство би трябвало да гласоподава за началото на така наречен „ процедура за необикновен контрол “ във връзка с законите, одобрявани от полския парламент. Това са правосъдната система, свободата на медиите, които по някои параметри към този момент не подхождат на критериите и законите на Европейски Съюз, които би трябвало да съществуват в демократичните страни “, разясни Ринкевичс.
„ България, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз би трябвало да внесе гласуването за Полша на дневен ред “, съобщи министърът. „ На първо място България би трябвало да разбере дали ще събере 22 страни от Европейски Съюз, подготвени да гласоподават за особената процедура на контрол. На второ място би трябвало да се чуят причините на Европейска комисия и на Полша “, добави той. Според него латвийското държавно управление още не е разискало по какъв начин ще гласоподава. „ Този въпрос ще бъде показан за разискване от държавното управление, едвам когато бъде подложен на дневен ред от България пред Съвета на Европейски Съюз “, акцентира Ринкевичс.
Министърът акцентира, че никой не е заинтригуван от спор с Полша и още по-малко от излизането ѝ от Европейски Съюз. „ Това е въпрос, който сега стои на дневен ред за Европейски Съюз като един от по-конфликтните “, акцентира той. „ Не става дума за излизането на Полша от Европейски Съюз. Това не е в интерес нито на самата Полша, нито на останалите страни членки “, счита дипломатът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР