Ридае тихо насред страшния грохот от снарядитеГолемият художник Иван Мърквичка,

...
Ридае тихо насред страшния грохот от снарядитеГолемият художник Иван Мърквичка,
Коментари Харесай

Българските войници разказват за огромната мъка на Иван Мърквичка

Ридае безшумно посред страшния тътнеж от снарядите

Големият художник Иван Мърквичка, който е и един от основателите на Художествената академия, губи единствения си наследник на 17 август 1916 година.

И той като татко си носи българското име Иван. Роден е през 1884 в Пловдив, където художникът идва от Чехия през 1881 година и преподава в Пловдивската гимназия.

Две години преди този момент – 1882 година на бял свят се появява първият наследник на създателя – Карл, само че умира още като дете.

Иван Мърквичка-син е лекар на науките по химия и биология. Той обаче изоставя научната си кариера, с цел да се запише като доброволец в Балканската война. Включва се и в Междусъюзническата, а по-късно и в Първата международна война, където намира гибелта си.

Художникът Иван Мърквичка идва на бойното поле през 1916 година, с цел да търси гроба на сина си. Той разполага с едвам няколко часа в тъмната зимна нощ, с цел да открие мястото на което е заровен и прави това под грохота на борбата със съглашенските войски.

Нашенските бойци, ситуирани в тази част на фронта виждат с очите си бащината тъга и нещастието му. Иван Мърквичка освен плаче, а рови с голи ръце пръстта с вярата да открие наследника си, само че по този начин и не съумява.

Затова взима единствено торбичка пръст от мястото на гроба му и си потегля целият облян в сълзи.

Предвид обстановката Иван Мърквичка трябвало да изчака настъпването на дребните часове на нощта, с цел да може да се прибере внимателно до скромния гроб на единствения си и непрежалим наследник, да целуне влажната земя над него и още веднъж да заридае безшумно посред страшния тътнеж от снарядите. Именно те били тези, които пригласяли извънредно трагичния миг в живота на огромния художник.

Иван Мърквичка продължава да се връща в Македония до гибелта си с вярата да открие мястото, на което са заровени тленните остатъци на сина му. Това не се случва, само че срещите и визитите му в няколко селища са документирани.

Историкът Янко Гочев написа, че през 1917 година Мърквичка е бил в планинското селце Галичник, в Западна Македония. Дори е непокътната фотография от това посещаване на художника, при което се е снимал с дами в локални носии.

След поредност войни той оказва помощ на българските бежанци от Македония през второто десетилетие на 20 век и не стопира да твори картини с македонски сюжети.

През 1921 година, той напуща България, само че до кончината си през 1938 година, продължава да се връща в страната за по 3-4 месеца.

След кончината на Иван Мърквичка-син, който посмъртно бива създаден в чин капитан, бащата подарява на столичния Природонаучен музей огромна част от хербария му. С дарените над 10 хиляди експоната е основана основата на хербария на днешния музей.

Професорът подарява и маслен портрет на сина си във военна униформа, на който държи в ръката си нареченото на негово име растение Viola mrkvičkana.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР