Ричард ван Хойдонк е водещ нидерландски лектор и футуролог. Неговите

...
Ричард ван Хойдонк е водещ нидерландски лектор и футуролог. Неговите
Коментари Харесай

Футурологът Ричард ван Хойдонк: Ще изчезнат 80% от професиите и вродените заболявания при децата

Ричард ван Хойдонк е водещ нидерландски преподавател и футуролог. Неговите вдъхновяващи лекции са посетени от над 420 000 души в страната му и по света. В книгата си „ Светът утре” (ИК „ Кръгозор “), която излиза на български език на 25 април 2019 година, той наблюдава въздействието, което имат и ще оказват технологиите върху живота, дома и работата ни. Кои технологии ще трансформират живота ни? Кои специалности ще изчезнат и по какъв начин могат да реагират на това хората и бизнесът? Докъде ще се стигне с ИИ? На тези и на още любопитни въпроси за утрешния свят Ван Хойдонк дава отговори в изявление:
В увода си пишете, че роботите освен ще съставляват част от живота ни, а и че даже ще имаме персонални взаимоотношения с тях.
Във кино лентата Her уединен публицист завързва сантиментална връзка с компютърна операционна система. В различен филм, Ex-machina, виждаме, че съчувствени роботи са в положение да разсънват усеща у хората. Това би могло да бъде нашето бъдеще. Още занапред има роботи, които контактуват с възрастните хора, даже ги прегръщат и вместо тях помнят по кое време и какви медикаменти би трябвало да вземат. На възрастните им се коства прелестно.
Удължава се продължителността на живота. Каква е ролята на технологиите в това?
Значителна. Получаваме в телата си датчици, които в точния момент ни предизвестяват за съществени заболявания. Благодарение на тези датчици скоро ще съумяваме да предсказваме инфаркт. Освен това живеем по-дълго поради по-доброто си хранене, по-доброто опазване на здравето и електронните хапчета, които в ранна фаза ни предизвестяват за рак и инсулт. А с препрограмирането на нашата ДНК получаваме мечтаните вероятности. Предвиждам, че скоро повече няма да има деца с вродени увреждания и болести. Що се отнася до старостта - през 1750 година сме доживявали приблизително до 35 години, а в този момент продължителността на живот гони 80 години. Продължим ли тази линия, виждам децата ни да стигат до 200 години.
Компютърни приложения ни обезпечават все по-добри здравни грижи от вида „ направи си сам”, пишете вие.
Да, впечатляващо е. След още няколко години с компютърно приложение ще можем сами да диагностицираме рак на кожата също по този начин добре като кожен лекар. Компютърни учени от Станфордския университет към този момент са основали база данни с съвсем 130 000 изображения на кожни заболявания. Въз основа на тях логаритми са се научили да слагат прецизни диагнози. Точно толкоз прецизни, колкото и тези на експерта кожен лекар.
Аз самият употребявам антистрес приложението Aura. Медитирам два пъти на ден. Това директно въздейства на невровълните в мозъка ми. Осигурява успокоение, по този начин мога да изключа съзнателната активност на мозъка си и да се обърна към подсъзнанието. Всеки път, когато медитирам, задавам настроението си. Приложението Aura има интелигентен логаритъм и самичко се образова в точния момент да ме предизвестява да направя дихателно упражнение. Така съумявам да заобикалям напрежението. Има и доста други компютърни приложения, които като един тип цифров терапевт се грижат човек с тежка меланхолия да изпита облекчение и да не се постанова да взема прекалено много медикаменти.
Мнозина се боят, че заради роботизирането и изкуствения разсъдък ще изчезнат голям брой специалности. Вие по какъв начин виждате това?
Мисля, че ще изчезнат към 80% от специалностите. Благодарение на датчици да вземем за пример към този момент нямаме потребност от пазачи на мостове и паркинги. Във фабриките доста работа ще се поеме от роботи, а заради продължаващото автоматизиране са под опасност също и специалности като охранител, градинар, счетоводител и секретарка. Скоро пратките и пицата ще се доставят по домовете от дронове. Поради самоуправляемите товарни коли няма повече да са ни нужни водачи. Ще се преразгледат радикално всички специалности с предвидими и повторяеми задания. Повече няма да е обезпечена нито една чиновническа специалност. На тяхно място обаче ще се появят нови. Само че още не познаваме доста от тези специалности. Примерно психолог на роботи, който е мост сред хората и ИИ. В последна сметка ще има доста по-малко работни места: с базовия приход можем да се оправим с това. В рамките на Европа делът на ниско образованите е към 30%, а те няма да могат да създадат крачката към специалностите на бъдещето. В това се крие огромна заплаха: какъв скоро ще бъде смисълът на живота им, каква ще е задачата на живота, щом по този начин или другояче не си намират работа?
Студентите в този момент се учат за специалности, които ще бъда поети от машините.
Да, това е огромен проблем. Маркетингови експерти, счетоводители, адвокати, служащите, обслужващи конвейера, водачите. Роботи отчасти ще поемат и активността на хирурзите. Извършваните от роботи интервенции са идващото значимо събитие. Адвокатите и нотариусите също следва мощно да се боят от нововъведения като суперкомпютъра „ Уотсън” на Ай Би Ем и блокчейн технологиите. Наистина сме длъжни още веднъж да се замислим за уменията на утрешния ден и да съгласуваме по-добре с тях образованието си.
Очертавате някакъв парадайс, в който скоро ще живеем по-продължително и ще бъдем по-щастливи. Този нов свят има ли и дефекти?
Ще се наложи да разработим нови правила и да дадем различен израз на увеличаващото се свободно време. Голяма опасност са новите форми на цифрова престъпност: едно завземане на цифровата инфраструктура може да провокира изключителни бедствия. Сега се хакват банки, само че евентуално скоро ще пристигна ред и на лечебни заведения и самоуправляеми коли.
Докъде ще се стигне с ИИ? Машините няма ли най-после да ни изместят?
Ще би трябвало да го решим ние, хората. Колко надалеч желаеме да стигнем, какви са етичните ни правила? Що се отнася до мен, има една граница при точката, в която ние към този момент не разбираме по какъв начин някои системи са стигнали до ИИ. Още доста от дълго време Айзък Азимов е дефинирал трите закона на роботиката: един робот в никакъв случай не трябва да се обръща против хората; би трябвало да извършва заповедите, давани му от хората, в случай че тази задача не е в несъгласие с първия закон; и би трябвало да пази личното си битие, доколкото тази отбрана не е в несъгласие с първия или втория закон.
Ще пристигна ли миг, в който ИИ ще надскочи човешката просветеност?
В доста области това към този момент е по този начин. „ Уотсън” може до шест минути да открие левкемия - нещо, за което на екип от лекари са нужни съвсем шест месеца. Системи за лицево различаване могат да разкрият един шарлатанин всред милиони фотоси. Една „ Тесла” може за няколко наносекунди да се намеси, в случай че по автомагистралата я заплашва някаква заплаха. Но човешката просветеност е нещо доста повече, помислете да вземем за пример за любовта, емпатията и хумора. За да стигнем до такава степен с ИИ, съгласно учените ще са ни нужни най-малко още двайсет-трийсет години.
Източник: Comcol.nl
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР