Ричард Раундтри, чернокожият актьор, който нашумя с ролята на частния

...
Ричард Раундтри, чернокожият актьор, който нашумя с ролята на частния
Коментари Харесай

Първият чернокож екшън герой почина на 81 години

Ричард Раундтри, чернокожият артист, който нашумя с ролята на частния детектив Шафт, умря на 81 години, заяви АП.

Дългогодишният управител на Раундтри, Патрик Макмин, заяви, че артистът е бил диагностициран с рак на панкреаса и е умрял в дома си в Лос Анджелис във вторник. През 1993 година той е бил диагностициран с рак на гърдата и му е направена двойна мастектомия.

Richard Roundtree (1942—2023)
— Letterboxd (@letterboxd)
„ Работата и кариерата на Ричард са преломен миг за афроамериканските артисти “ , сподели Макмин и добави: „ Влиянието му върху киноиндустрията не може да бъде подценено. “

Раундтри, който е роден в Ню Рошел, Ню Йорк, е считан за първия негър екшън воин и става един от водещите артисти в крими жанра посредством своя воин - нюйоркския детектив Джон Шафт, във кино лентата, режисиран от Гордън Паркс през 1971 година

На 28-годишна възраст това е първото присъединяване на Раундтри в игрален филм, откакто стартира кариерата си като модел.

След триумфа на кино лентата, Раундтри се снима в продълженията „ Голямата облага на Шафт " през 1972 година и „ Шафт в Африка “ през 1973 г. 

Richard Roundtree, Black action hero who played 'Shaft,' dead at 81
— Reuters (@Reuters)
Раундтри се превъплъщава още веднъж в ролята си във кино лентата „ Шафт “ от 2000 година, в който основната роля се извършва от Самюъл Л. Джаксън. Той се появява като чичото на Джаксън във високобюджетната продукция. И двамата се появяват още веднъж в същите функции във кино лентата от 2019 година с присъединяване на Джеси Т. Ъшър.

Actor Richard Roundtree has died from pancreatic cancer at the age of 81, rep confirms to News.
— ABC News (@ABC)
През над 50-годишната си кариера Раундтри взе участие в редица други забележителни филми, измежду които „ Земетресение “, „ Петкан “ с Питър О'Тул, „ Корени “, „ Седем “ и „ Какво желаят мъжете “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР