Ричард Грийвсън, заместник-директор на авторитетния Виенски институт за международни икономически

...
Ричард Грийвсън, заместник-директор на авторитетния Виенски институт за международни икономически
Коментари Харесай

Ричард Грийвсън: Вероятността за твърд Брекзит е нищожна

Ричард Грийвсън, заместник-директор на авторитетния Виенски институт за интернационалните стопански проучвания (WIIW), даде особено изявление за вестник "Стандарт " пред Бойчо Дамянов за обстановката с договарянията към Брекзит.

- Каква е вероятността за "твърд " Брекзит и какви биха били последствията за Европейски Съюз и за Англия?

Не мисля, че съществува такава възможност, това е съвсем невероятно. Днес английското държавно управление има солидна позиция и високи шансове за реализиране на "мек " Брекзит. Мисля, че то ще получи мандат от английския парламент за удължение на периода за договаряния с Европейски Съюз. Убеден съм, че Съветът на Европейски Съюз ще даде своето единодушие за удължение на периода за договарянията и сключване на съглашението. Това е най-оптималния от международно-правна позиция и най-удачния излаз от днешното състояние.

- Кое Ви кара да мислите, че Европейски Съюз ще даде своето единодушие?

- Независимо, че се е натрупало много съмнение и отчаяние у Европейски Съюз, изключително измежду французите, мисля, че ще се немари нужният компромис. Никой от европейските водачи не би поел върху себе си отговорността да стане причина за "твърдо " излизане. Ако по някаква причина се стигне до излизане без съглашение, то това би трябвало да е поради англичаните, а не поради Европейски Съюз. Такава е през днешния ден позицията на европейците.

- И Англия, и Евросъюзът ли избират “мек “ Брекзит?

- Да, само че освен това. Джонсън никога не желае да се стигне до предварителни избори и по тази причина той няма опция с изключение на сключване на съглашение с Европейски Съюз. Той ще се постарае да се контракти за съглашение, освен това с по този начин наречения "Бекстоп ", т.е. без основаването на граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. До колкото ми е известно, в Европейски Съюз към този момент има консенсус по този въпрос. Мисля, че английският министър председател драговолно ще се възползва от благосклонната позиция на Европейски Съюз и ще я "продаде " на своите съграждани като огромна своя персонална заслуга и по този начин ще може да прокара целия размер на съглашението. И ще го направи доста по-добре от Тереза Мей, която се оказа неспособна да го отбрани в Народното събрание, а той ще успее и по този метод ще реализира "мек " брекзит.

- Смятате, че Джонсън най-добре от който и да е различен английски министър председател ще се оправи с тази сложна обстановка?
- Убеден съм, Тереза Мей беше извънредно неспособна, тя бе злополука за страната. В реалност "Бекстоп " е чудесно решение на ирландския въпрос. Ирландците получават големи привилегии. Запазва се единния пазар за целия остров, без значение, че северната част към този момент ще е отвън Европейски Съюз. Това Джонсън ще го размаха и подчертае като огромен бонус за Англия. Освен това той ще каже, че страната към този момент ще е отвън политическия развой на Европейски Съюз, т.е. ще бъде политически по-самостоятелна, ще е отвън единната европейска селскостопанска политика, ще взема независими решения по риболова, по всички финансови въпроси, касаещи европейския бюджет и така нататък Той по подобен метод ще сервира всичко това на Народното събрание и на английската публика, че да завоюва публичното мнение на своя страна.

Не отхвърлям, че през днешния ден подписването на съглашение е доста по-трудно от преди една година. В този смисъл няма да му е елементарно, само че познавайки неговите качества и благоприятни условия мисля, че има не неприятни шансове. Трудностите пораждат от това, че част от доверието е изгубено с приключването дадения му период до 31 октомври. Но той не може да си разреши "твърд " Брекзит, това ще се отрази пагубно на политическото му бъдеще, остава му единствено един избор- да подпише съглашение с Европейски Съюз.

- Ще му стигне ли времето?

- Работата няма да е елементарна. Ще му е нужна и поддръжката на парламентарната съпротива. Мисля, че това ще е допустимо. И в този момент към този момент има депутати измежду лейбъристите, които обявиха, че съжаляват, че не са подкрепили със своите гласове съглашението още на първия му стадий. Това значи, че към този момент има удобна почва.

- Което значи, че за в този момент предварителните избори няма да има?

- За в този момент не се обрисуват.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР