Риболовци от Велико Търново протестираха срещу изграждането фотоволтаични плаващи централи

...
Риболовци от Велико Търново протестираха срещу изграждането фотоволтаични плаващи централи
Коментари Харесай

Риболовци от Велико Търново протестираха срещу изграждането плаващи фотоволтаици в язовирите

Риболовци от Велико Търново стачкуваха против построяването фотоволтаични плаващи централи в язовирите. На кротичък митинг край едно от оживените кръстовища в града те застанаха в поддръжка на своите сътрудници, които през днешния ден стачкуват против построяването на фотоволтаични съоръжения в язовир „ Огоста “.

Ние не сме против фотоволтаичните централи, в противен случай, уверени сме, че те са най-щадящи за природата от цялата гама технологии за произвеждане на зелена сила, само че не считаме, че тяхното слагане би трябвало да ощетява ползите на жителите, разяснява за Българска телеграфна агенция Христо Христов, един от уредниците на митинга.

По думите му рибарите през последните 30 години са били хората, които са чистили и зарибявали язовирите и са ги предпазвали от бракониерите. Според него слагането на плаващи фотоволтаични централи в язовирите ще бъде гибелен за рибарите и ще им отнеме свободата да упражняват своята активност. Той уточни, че е необходим обширен разбор по какъв начин слагането на сходни уреди ще се отрази на екосистемите в язовирите. „ Твърде е допустимо ползите на инвестицията да компрометират околната среда в региона на съответния язовир “, уточни Христов.

По общи данните рибарите в България са към 400 хиляди - хора от разнообразни възрасти и специалности, само че с отговорно отношение към язовирите и пространствата към тях. Ако продължи настояването за реализация на сходни планове, ние ще се организираме в настрана съдружие, с цел да браним ползите си, показаха рибарите.

Днес ще начертаем нашата пътна карта, посредством която ще продължим да действаме и настояваме да бъде прекъснато всяко сходно желание за плуващи фотоволтаици по българските язовири, обявиха изрично участниците в мирния митинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР