Риболовният кораб с кипърски флаг е собственост на кипърски бизнесмен,

...
Риболовният кораб с кипърски флаг е собственост на кипърски бизнесмен,
Коментари Харесай

Кипърски риболовен кораб бе задържан в петък от турския флот край северозападния бряг на Кипър

Риболовният транспортен съд с кипърски байрак е благосъстоятелност на кипърски предприемач, а екипажът му е от жители на Египет. Той е плавал в интернационалните води в северозападната част на острова, наоколо до нос Кормакитис, който се намира в окупираните територии. Рибарският транспортен съд е бил спрян от турски боен транспортен съд за инспекция, при което турски бойци са се качили на борда му и са задържали екипажа. Кипърската лодка е изтеглена в пристанището на Кирения в окупираните територии, където се намира и понастоящем.

Според турската войска и кипърските турски управляващи кипърският транспортен съд е навлязъл нелегално в „ териториалните води ” на непризнатата Севернокипърска турска република и е правил противозаконен лов на риба. Т.нар. вицепремиер и външен министър на самообявилата се република Кудрет Йозерсай заяви, че през днешния ден сутринта петимата риболовци ще бъдат изправени пред съда.

Правителството на Кипър назова случая „ сериозен ”. То е подало към този момент митинг пред Организация на обединените нации и способените служби са почнали процедури за освобождение на екипажа и връщане на лодката. Мисията и мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър са в контакт с двете страни в опит за разрешаване на казуса.

За последните месеци това е четвъртият случай, когато кораби на турския боен флот преследват риболовен кораби на Кипър, плаващи към острова, само че първият, когато се стига до арест. През февруари тази година турски военни кораби блокираха газовите сондажи на Кипър, като попречиха на сондажната платформа на италианската Eniда стигне до избрания сектор за продупчване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР