Риболовните компании да се включат в почистването на морета и

...
Риболовните компании да се включат в почистването на морета и
Коментари Харесай

Фасовете и чашките от кафе – основен боклук на родния плаж


Риболовните компании да се включат в почистването на морета и океани, упорстват от Европейска комисия, като част от проектодирективата импортирана на 28 май, която има за цел да реши казусът с увеличението на нездравословните боклуци в моретата. В тази проектодиректива част от законовите ограничения са възбраната на артикули за еднократна приложимост.

Това ще докара и до санкции за страните членки, които не преработват отпадъците. Това бе тематика и на днешния съвещателен съвет в Бургас, част от Европейски морски ден, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района. Събитието е част от календара на българското председателство на съвета на Европейски Съюз.

На Кръгла маса на тематика: „ Замърсяването на Черно море с пластмасови боклуци – самодейност за съдействие за преобразяване на актуалните провокации в бъдещи благоприятни условия за стабилно развиване ”, бяха дадени образци положителните практики в Англия и Холандия за разчистване на водите.

„ Отнася се за това по какъв начин да се събират отпадъците от риболовните уреди, да се изнасят на сушата и там да се събират и да се рециклират с такава система. Български представители и риболовен асоциации към този момент са се присъединили в тези планове. Така че единствено остава България да започва в тези положителни практики, за които ние сме пристигнали да промотираме, сподели представителят на Европейска комисия към Морски нововъведения, вложения и познания Марис Стулджис.

Той посочи, че в случай че плановете на родни риболовен компании бъдат утвърдени, то те ще бъдат финансирани от Европейска комисия. С вложенията у нас ще бъдат закупени системи за вторична преправка на боклуците, които редовно рибарските кораби вадят в мрежите си.

Сред боклука, обследван от осем български плажа, в границите на година, статистиката сочи, че най-вече са фасовете от цигари, следвани от пластмасови чашки от кафе. По родните плажове изобилства от хартия, метали, стъкло и каучук.

„ Ние не се разграничаваме от международните трендове, преобладаващи и то в доста огромен % са полимерните боклуци и то пластмасовите. Някъде 85% са полимерните боклуци, по-късно към 7% са картон, хартия, и другите са по 2% и 1%. В категорията полимерни боклуци преобладаващи се оказаха фасовете, цигарите, чашките за кафе, опаковки от чипс ”, сподели доцент доктор инж. Анна Симеонова от Техническия университет. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР