Риболовен клуб Балканка видя и засне как камиони изнасят баластра

...
Риболовен клуб Балканка видя и засне как камиони изнасят баластра
Коментари Харесай

Нови съмнение около разораната р. Вит и строежа на "Хемус"

Риболовен клуб " Балканка " видя и снима по какъв начин камиони изнасят баластра от река Вит в посока градежа на " Хемус " край с. Торос

[Риболовен клуб ``Балканка``] В понеделник, 2 декември, репортаж на bTV сподели, че насипът за автомагистрала " Хемус " до река Вит съдържа разнородни камъни (включително речни), коренища и боклуци. Това още веднъж повдигна подозренията, че баластра от реката се употребява при строителството на пътя край село Торос.

Преди повече от две седмици рибарски клуб " Балканка " първи алармира за строителна техника, която рови в коритото на рек Вит и изнася баластра от него. По техни наблюдения тя се употребява за строителството на автомагистралата, за която през декември 2018г. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) подписа контракт с държавната компания " Автомагистрали ". В момента има позволение за градежа на единствено 1.6 км, които се намират в непосредствена непосредственост до въпросния сектор на реката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След като институциите в началото не можеха да открият кой копае коритото на Вит и за какво, а след това разпространиха няколко вазиноизключващи се версии, стана ясно, че регионалната администрация в Ловеч има контракт със строителната компания " Хидрострой " за разчистване на реката. Но соред документа, който " Капитал " получи по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), цената на контракта е необикновено ниска (около 1000 лева.) за тази активност, няма заявен подизпълнител, а подобен е употребен, и видно не са спазени конкретизираните в него процедури.

Също по този начин никоя институция не отговори на въпроса къде е била извозвана баластрата.

Какво съдържа автомагистралата

От репортаьът на btv обаче напълно ясно се вижда по какъв начин по трасето на бъдещата автомагистрала са насъбрани и утъпкани материали, които съдържат речни камъни, корени и даже боклуци. " С такова нещо не се насипват автомагистрали, това нещо гние ", прецизира Димитър Куманов от " Балканка ". Според сдружението потреблението на такива материали ще докара до поправки единствено няколко години след стартирането в употреба на пътя. От АПИ отхвърлиха пред bTV, че речната баластра се употребява в строителството на " Хемус ". " Баластра, тиня и тревни чимове ", за каквито питате, не са употребявани ", споделят от организацията.

" Автомагистрали " също отхвърли пред " Капитал " още преди две седмици да работи в коритото на реката. " Дружеството не е желало позволение за извличане на баластра от р. Вит и не разполага с такова ", дадоха отговор те. На другия ден обаче чиновник на цивилен контракт с компанията изясни на премиера Бойко Борисов, че са работили в коритото, с цел да го приготвят за градежа на мост там. За него още няма позволение за градеж.

Страният контракт

В контракта на " Хидрострой " за разчистване на реката няма заявен подизпълнител, а камионите във Вит бяха на друга компания - " Мони 07 ". Тя е била подизпълнител на " Хидрострой " в градежа на " Хемус " сред Ябланица и Боаза, сектор, който беше открит за придвижване малко преди изборите.

Договорът е за 1150 лева с Данък добавена стойност за почистването на 5.35 км. За съпоставяне социална поръчка за разчистване на сектор от река Добричка с аналогична дължина - 5.7 км, е с планирана стойност над 70 хиляди лева с Данък добавена стойност. Съмнително ниската стойност слага под въпрос при какви условия е подписан договорът, а и компанията в този момент е санкционирана, защото преди да стартира работа не е изчакала позволение от Басейнова дирекция, както гласи процедурата.

Самата дирекция твърдеше, че няма визия за разчистване на коритото, когато " Балканка " подава сигнали за машини в реката сред 14 и 17 ноември, макар че уведомлението за тази активност от Областна администрация - Ловеч е изпратено на 13 ноември до тях.

Що се отнася до това къде би трябвало да се откарва изгребаният материал, по контракт отговорността да посочат място е била на кметовете на Луковит и Тетевен.

Сигнал до прокуратурата

Риболовен клуб " Балканка " е подало и сигнал до прокуратурата и ДАНС с редица нарушавания както в този проблем, по този начин и за водната рецесия в Перник и други сходни случаи за увреждане на реките в страната.

Унищожаването на крайбрежна растителност, каквото се следи в сектора, е неразрешено от закона, пишат те в сигнала си. " Тази растителност укрепва крайбрежията против ерозия, поддържа предпочитани речни и крайречни местообитания, усъвършенства салдото на подпочвените води и пречиства водата в реката. Премахването й води до ужасно нездравословно екологично влияние, увеличение на риска от наводнения и замърсяване на подземните води, които на всички места в страната се употребяват за питейно-битови цели чрез кладенци в терасите на реките ", пишат те.

Според " Балканка " увреждането на количественото и химичното положение на подземното водно тяло е неизбежно. Въпреки това министърът на околната среда Нено Димов изясни пред btv, че регионалният шеф Ваня Събчева би трябвало в границите на месец да изготви проект на възобновяване на разкопаното речно корито. Само по себе си това е самопризнание, че там са нанесени вреди. Не е ясно обаче дали ще бъдат поправени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР