Рибките дискус, известни със своите живи цветове и грациозно плуване,

...
Рибките дискус, известни със своите живи цветове и грациозно плуване,
Коментари Харесай

Как да се грижим за рибки дискус?

Рибките дискус, известни със своите живи цветове и грациозно плуване, са известен избор измежду запалянковците на аквариума. Произхождащи от басейна на река Амазонка, тези красиви създания изискват специфични грижи, с цел да виреят в домакински аквариум. В това изчерпателно управление ще проучим главните аспекти на грижата за дискус, в това число конфигурация на аквариума, водни условия, хранене и обща поддръжка.

Създаване на идеалната среда

Създаването на уместно местообитание е от решаващо значение за благосъстоянието на вашите дискуси. Ето някои основни фактори, които би трябвало да имате поради:

Размер на аквариума

Дискусите се нуждаят от просторни аквариуми заради дейния си темперамент. Препоръчва се контейнер с потенциал минимум 50 галона за дребна група дискус.

Филтриране и циркулация на водата

Дискус са чувствителни към качеството на водата. Инвестирайте във висококачествена система за пречистване, с цел да поддържате отлични водни условия и да осигурите вярна циркулация на водата, с цел да предотвратите застояли зони.

Субстрат и фон

Изберете финозърнест субстрат, като пясък или малък трошляк, защото дискусите обичат да пресяват субстрата. Осигурете им доста скривалища и растителност, с цел да създадете естествена среда.

Поддържане на оптимални водни условия

Дискусите са мощно чувствителни към параметрите на водата, тъй че поддържането на идеалните условия е от решаващо значение за тяхното здраве:

Температура на водата

Поддържайте температурата на водата сред 28-30°C. Използвайте благонадежден радиатор за аквариум и термометър, с цел да регулирате тъкмо температурата.

Ниво на pH

Стремете се към диапазон на леко кисело до неутрално pH от 6, 0-7, 5. Редовно тествайте водата и правете нужните корекции, с цел да поддържате устойчиво равнище на pH.

Смяна на водата

Редовната частична промяна на водата от 25-30% е от значително значение за премахване на насъбраните отрови и поддържане на оптимално качество на водата. Не забравяйте да обработите чешмяната вода с подобаващ дехлоратор, преди да я добавите към резервоара.

 Дискуси Снимка: pixabay.com

Хранене на дискус

Правилното хранене на дискусите е жизненоважно за здравето и растежа на вашите дискус. Следвайте тези инструкции, когато ги храните:

Висококачествена храна

Предлагайте уравновесена диета, състояща се от висококачествени люспи, пелети и замразени храни за рибки, особено основани за риба дискус. Потърсете варианти, които обезпечават съществени хранителни субстанции и усъвършенстват живите им цветове.

Разнообразие

Въведете многообразие в диетата им, като включите замразени или живи храни като кръвни червеи и дафния. Това им оказва помощ да имитират естествените им хранителни привички и ги поддържа здрави.

Хранете няколко пъти дневно

Хранете вашите дискус няколко пъти дневно, на дребни порции, които те могат да изядат в границите на няколко минути. Това подсигурява, че получават съответно хранене без препитание.

Общи грижи за дискуса

За да поддържате вашите дискус здрави и процъфтяващи, включете тези практики за поддръжка:

Редовно тестване на водата

Наблюдавайте постоянно параметрите на водата като равнища на амоняк, нитрити, нитрати и pH, като употребявате подобаващи тестови комплекти. Това ви разрешава неотложно да идентифицирате всички проблеми.

Почистване на аквариума

Извършвайте постоянни задания по поддръжката, като унищожаване на боклуци, изцеждане на не изядена храна и разчистване на филтъра, с цел да поддържате положително качество на водата.

Наблюдение на държанието

Наблюдавайте деликатно вашите дискус, с цел да забележите признаци на заболяване при рибките или стрес. Потърсете промени в апетита, цвета или извънредно държание. Потърсете съвет от ветеринарен доктор или умел акварист, в случай че зародят някакви терзания.

Грижата за дискус рибките изисква внимание към детайлите, само че възнаграждаващото преживяване от наблюдението на тези превъзходни същества във вашия аквариум прави всичко това потребно. Чрез обезпечаване на подобаваща среда, поддържане на оптимални водни условия, предложение на разнообразна диета и упражняване на обща поддръжка, можете да осигурите здравето и положителното.

Вижте още:

- С кои рибки живеят дискусите;

- Поведение на дискусите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР