Рибки данио са едни от най-известните аквариумни обитатели. Те са

...
Рибки данио са едни от най-известните аквариумни обитатели. Те са
Коментари Харесай

Поведение на рибки данио

Рибки данио са едни от най-известните аквариумни жители. Те са забавни за наблюдаване, красиви и доста преносими. Обикновено се предлагат за първи жители на нов аквариум, както и на начинаещи фенове на домашни аквариуми.

С какво тези рибки притеглят интерес и имат толкоз добра популярност измежду акваристите?

Несъмнено след лесното развъждане поради непретенциозния им темперамент, даниото са известни и с приятното си държание. В един гъсто горист и богато украсен с камъни и корени съд, те ще откроят елементарно. Вътрешната помпа, имитираща течение, както и тъмният грунд и плаващите растения ще дадат опция екзотичното данио да покаже всички присъщи черти на типа си.

Най-запомнящото се във връзка с държанието на рибки данио е стадният темперамент на тяхното общество. Въпреки че се дефинират като спокойни аквариумни жители, те имат своя подчиненост, която строго се съблюдава от всички.

В съда даниото се схваща добре с съвсем всевъзможни други дребни риби, даже с по-хищните. Изключение вършат някои типове едри хищници като змиорка, цихлиди, дискуси, които имат даниото като част от менюто си.

Рибките от този тип са доста преносими, обичат да се състезават в плуването. Те обаче заемат горния пласт или даже повърхността на аквариума и в случай че той не е обезопасен с похлупак, има изцяло действителна заплаха някои от рибките да изскочат на открито.

Тяхната непридирчивост е толкоз огромна, че може да оцелеят и хранени единствено с неестествен фураж. Когато им се подава храна, рибките данио улавят фуража на повърхността, само че той от време на време потъва надолу, тъй че храната им би трябвало да е по-разнообразна като тип, с цел да могат да усвоят повече храна за рибки. Непретенциозността им по отношение на температурата на водата позволва да се отглеждат със всевъзможни типове рибки, които обичат по-различен температурен режим от даниото, само че не са толкоз адаптивни като него.

Като прибавим към тези особености на държанието и простотата на развъждане на данио, и радостното разположение на рибките във всеки миг, може да се разбере за какво те се трансформират в нещо като любимци в аквариума и освен на притежателя на съда, само че и на инцидентни наблюдаващи. Толкова са пъргави, че с цел да бъдат снимани е нужно доста самообладание и нюх. Те обаче се възнаграждават.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР