Рибарско корабче, плавало някога по Дунав, а днес оборудвано с

...
Рибарско корабче, плавало някога по Дунав, а днес оборудвано с
Коментари Харесай

С рибарско корабче и други атракции WWF отбелязва Есетровата луна във Варна

 Рибарско корабче, плавало в миналото по Дунав, а през днешния ден оборудвано с просветителни игри и екрани с тематични видеа, ще гостува във Варна. То е част от самодейността на природозащитната организация WWF за запазване на живота в океана и поминъка на хората, разчитащи на риболова.

На 15 август корабчето, което е част от огромна европейска акция, ще " дебаркира “ до Аквариума в Морската градина. Задено с празника на града всички дружно ще отбележим и Есетровата луна. А на 17 и 18 август ще се присъединим към " Фестивала на хвърчилата “ на Аспаруховия плаж, където ще Ви чакаме със солидна порция атракции и занимателни игри за най-малките. Посетителите ще получат на място и първия по рода си справочник за устойчива консумация на морска храна – Рибен буквар 2.0, публикуван от WWF.

Какво съставлява Есетровата луна? Древна индианска легенда гласи, че по време на августовското пълнолуние огромни есетрови риби като че ли сами скачали в мрежите на риболовците. Именно по тази причина те го нарекли " Есетрова луна “. По традиция WWF България отбелязва нощта, отдадена на есетрите. Запазили се до наши дни още от времето на динозаврите, през днешния ден тези величествени създания са на ръба на оцеляването, а рибарските мрежи остават празни.

За страдание, есетрите са измежду най-застрашените риби в света. В предишното те са стигали наоколо до изворите на Дунав с цел да хвърлят хайвера си. От началото на века обаче се вижда пагубен спад в числеността на популациите им. Именно в долното течение на реката и в северозападната част на Черно море през днешния ден са останали единствените жизнеспособни размножаващи се популации на четири типа есетри в Европейския съюз.

Какво в действителност заплашва океана и риболовците? Трудно би било да си представим своя хранителен режим без риба, а международното търсене продължава да нараства. За да задоволим глада си за морска храна, през днешния ден вадим от океаните повече риба, в сравнение с те могат стабилно да обезпечат. Стигнали сме до миг, в който морските екосистеми и доста локални общности, изключително в разрастващите се страни, са изложени на риск.

Към момента 33 % от рибните ресурси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като главен източник на протеини. Свръхуловът в океаните излага на риск световната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и дами, чиито храна и приходи директно зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в разрастващите се страни.

Какво се случва с рибата? Свръхуловът е втората най-голяма опасност за океаните след климатичните промени. А двете дружно могат доста да понижат продуктивността на риболовната промишленост като оставят без риба Южното полукълбо. Но до момента в който гладът и бедността на планетата не престават да нарастват, рибата ще бъде от извънредно значимо значение като източник на храна с първокачествен протеин за хората от разрастващите се страни.

По тази причина не трябва да разрешаваме тя да бъде унищожена. " Във времена на климатични промени, увеличаващо се международно население, както и при повишаване търсенето на риба и морски блага, прекосяването към стабилно произвеждане и консумация е наложително. Само по този метод рибата ще остане скъп източник на храна и приходи и за в бъдеще “, споделя ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво можем да създадем? Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб. За последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. Европейският съюз е най- огромният пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от разрастващите се страни. Това прави ролята на европейските консуматори доста значима. Не е нужно да се отхвърляме от рибата и морските блага. Важно е обаче да избираме морски артикули, уловени или отгледани по метод, който резервира рибните запаси и хората, зависещи от тях.

Заповядайте на 15 август сред 15:00 и 19:00 часа в Морската градина до Аквариума, както и на 17 и 18 август – на Аспаруховия плаж. През почивните дни ще бъдем на Ваше разположение от 10:00 до 17:00 часа, оповестяват уредниците.

Повече за акцията " Риба и за в бъдеще “ можете да научите на http://riba.wwf.bg/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР