Рибарската общност по Северното Черноморие е категорично против Закона за

...
Рибарската общност по Северното Черноморие е категорично против Закона за
Коментари Харесай

Рибарите скочиха на плановете да се поставят ВЕИ в морето

" Рибарската общественост по Северното Черноморие е изрично срещу Закона за сила от възобновими източници в морските пространства във разновидността, както е признат на първо четене в Народното събрание в четвъртък ", съобщи Емил Милев, ръководител на риболовно съдружие „ Черноморски изгрев " с център Варна.

" Поканени сме на кръгла маса на 6 февруари и се надяваме позицията на риболовците да бъде взета поради. След това ще мислим да митинги. Подкрепяме и стопанската система на страната, и зелената сила, само че желаеме този закон да бъде съгласуван с нашите риболовни полета. Прекалено ни е оскъдно морето, дребна е линията, в която работим, и сме изрично срещу да бъдем ограничавани още ", добави той.
 
Гласуваният през вчерашния ден на първо четене закон разбуни рибарската общественост по Северното Черноморие. В България риболовците са над 150 000 души, на север работят към 30 000 – 40 000, съгласно Виктор Лучиянов, риболовец от Балчик.

" Притесненията измежду рибарската общественост са свързани най-много с това, че не е проведена необятна обществена полемика. Никой не е изискал мнението й за начинание, от което зависи поминъкът им. Важно е да имаме и конкретика за местата, където ще бъдат сложени ВЕИ-тата ", сподели Нелко Йорданов, ръководител на локалната инициативна рибарска група " Шабла-Каварна-Балчик ". Според него, риболовците се интересуват най-много от това къде ще бъдат ситуирани оборудванията.

" Ако те са ситуирани в полета в морето, където обичайно се прави лов на риба, най-вероятно рибарската общественост ще желае да разбере детайлно режимите на достъп, както и да чуе мнението на научните среди за въздействието на тези уреди, с цел да може да се образува осведомено мнение.Засега отношението на риболовците е по-скоро отрицателно ", добави той.

" Ако този законопроект се осъществя по метода, по който е разказан, това значи, че ще гледаме риба от Черно море единствено на фотоси и най-вероятно ще я сънуваме ", сигнализира рибарят Виктор Лучиянов, ръководител на общинския съвет в Балчик. " Ще дам образец, като сложиха вятърните паркове и слънчевите панели в полетата на Добруджа по пътя на птиците „ Виа Понтика ", изчезнаха пъдпъдъци, бекаси и други обичайни птици, които бяха доста. Същото ще се случи и с рибите – сафрид, карагьоз, лефер, паламуд, цаца, хамсия и така нататък Вибрациите смущават естествения им хабитат и те ще си намерят друго място. Такива уреди би трябвало да бъдат задоволително във вътрешността в морето ", добави Лучиянов.

Той е сигурен, че този закон ще провокира доста митинги след рибарската общественост в крайморска Добруджа, които ще бъдат подкрепени и от доста други хора, които не са риболовци. Сред риболовците се приказва, че, що се отнася до този закон, „ мачът е свирен ". „ От известно време се вършат промени в Закона за околната среда, които биха улеснили слагане на ВЕИ в морето ", прибавят те.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР