Риба с прозрачна кръв и други уникални екземпляри от морската

...
Риба с прозрачна кръв и други уникални екземпляри от морската
Коментари Харесай

Показват уникална риба от Антарктида

Риба с транспарантна кръв и други неповторими екземпляри от морската фауна, открити край българските крайбрежия на Антарктида, дойдоха в България. Те са събрани по време на последната 27-ма полярна експедиция на учените на Ледения континент под управлението на проф. Христо Пимпирев.

Един от най-интересните пришълци от крайбрежието на остров Ливингстън е ледената риба - доста необичаен тип, освен поради неналичието на хемоглобин в кръвта, само че и поради гигантските си размери. Подобен образец не е улавян до момента в акваторията на Антарктида.

" Ледената риба е неповторима с това, че е единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в своята кръв. Т.е. кръвта е транспарантна, по тази причина също се назовава белокръвна риба. Хемоглобинът отпада еволюционно, само че за негова сметка идват други субстанции, сходни на антифриз, които не разрешават на кръвта да замръзне. Този тип се е приспособил за към 20 милиона години в среда, извънредно нападателна, с крайни условия на факторите. Температурата на водата е към 0 градуса и там елементарни типове риби не могат да съществуват ", изяснява доцент доктор Любомир Кендеров от Биологическия факултет към СУ.

" Това са първите целенасочени хидробиоложки проучвания на българското крайбрежие. Даваме нашия принос към международната просвета, тъй като проучването на Антарктида е извънредно значимо за бъдещето на човечеството, с изключение на климатичните промени, от биологичните проучвания е доста значимо, тъй като там живеят организми с неповторими свойства, от които се извличат характерни субстанции, които дават опция да се вършат медикаменти за неизлечими заболявания ", добавя проф. Христо Пимпирев.

Съвсем скоро резултатите от проучванията ще бъдат международно приети, а множеството от биологичните типове, донесени от българската експедиция в Антарктида, ще бъдат изложени в Природонаучния музей, написа bnt.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР