Риба-робот, която яде микропластмаса, може да помогне за почистването на

...
Риба-робот, която яде микропластмаса, може да помогне за почистването на
Коментари Харесай

Китай създаде риба-робот, която `яде` микропластмаса -

Риба-робот, която " яде " микропластмаса, може да помогне за почистването на нечистия международен океан, считат китайски учени от университета на Съчуан, съобщи Ройтерс.

Мек на досег и едвам 1,3 сантиметра в дължина, този робот към този момент обира микропластмасите в плитки води.

Създателите му в този момент го усъвършенстват, с цел да работи и в дълбоки води и да подава информация за разбор на замърсяването на международния океан в действително време, сподели Ван Юян, един от основателите му.

" Разработихме дребен робот, който може да се употребява по доста способи, да вземем за пример за биомедицински или рискови интервенции. Толкова дребен робот може да бъде локализиран в част от тялото и да помогне за елиминирането на избрана болест ", сподели Ван.

Светлината оказва помощ на черната риба-робот да движи перките и тялото си. Учените могат да я управляват посредством светлината, с цел да се избягнат конфликти с други риби или плавателни съдове.

Ако инцидентно бъде погълната от друга риба, тя не съставлява опасност за тях, тъй като е от полиуретан, който е биосъвместим, сподели Ван.
Рибата гълтам замърсителите и сама се възвръща при щета. Тя може да преплува 2,76 човешки дължини за секунда, което я прави по-бърза от множеството изкуствени риби-роботи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР