Риба бодливка от Шотландия роди непорочно, след като сама оплоди

...
Риба бодливка от Шотландия роди непорочно, след като сама оплоди
Коментари Харесай

Риба бодливка „роди непорочно“ със секцио

Риба бодливка от Шотландия " роди непорочно ", откакто сама оплоди вътрешно яйцата си , само че се наложи да я оперират, с цел да извадят поколението й, заяви в. " Дейли мейл ".

Това е първият прочут случай на вътрешно развиване на бебета във тип, който нормално хвърля хайвер, с цел да бъде оплоден от мъжки.

Учени от университета на Нотингам са разкрили рибката, до момента в който са събирали диви екземпляри в Северозападна Шотландия . Тя изглеждала " в затруднено състояние " и неспособна да изхвърли хайвера си от уязвимост или поради болест. Екипът решил да избави поколението й, като я упоил и изродил със секцио съвсем изцяло развитите ембриони - 54 на брой.

Рибките пораснали в аквариуми из университета и 20 от тях са още живи три години след чудотворното раждане . Повечето от тях станали родители.

Заради " непорочното раждане " учените нарекли рибката Мери, на Дева Мария.

„ Не можехме да повярваме, когато видяхме съвсем изцяло развитите ембриони в яйчниците й “, сподели доктор Лора Дийн от екипа. „ Ембрионите бяха напълно здрави, не бяха деформирани, и множеството бяха с естествена дълготрайност на живота “.-->

Възможни са три метода за това неповторимо възпроизвеждане, само че експертите отхвърлят два от тях. Единият е партогенеза, при който рибата се клонира. Вторият е тя да е хермафродит - с мъжки и женски полови органи. В първия поколението е генетично идентично с майката, само че казусът не е подобен. Затова учените мислят, че по някакъв метод в рибката е влезнала сперма, оплодила е хайвера и са се развили естествени ембриони от двама родители. Най-вероятно Мери е отишла да хвърли хайвера си на място, където това към този момент е направила друга женска и там е имало сперма. Тя е влезнала в нея, само че Мери не е съумяла да хвърли хайвера си .

Трииглата бодливка е дребна рибка , която живее както в реките, по този начин и в крайбрежните води в северното полукълбо. През развъдния интервал мъжките стават яркочервени. Женската се подува от хайвера. Когато мъжага види такава риба, стартира да танцува на циг-заг пред нея. След комплицирано другарство той я завежда в готово гнездо, където тя хвърля хайвера си, а той го опложда. След това мъжкият пази дребните, извежда ги да се хранят и ги връща в гнездото при заплаха . Рибките нормално умират след развъдния сезон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР