„Риад“ на арабски означава „градина“ и се отнася до градините

...
„Риад“ на арабски означава „градина“ и се отнася до градините
Коментари Харесай

Кралски лукс в риадите на Мароко

„ Риад “ на арабски значи „ градина “ и се отнася до градините в центъра на вътрешния двор в обичайните домове в медината. В тези градини порастват ароматни цитрусови дървета, буганвилии, жасмин, палми, банани и други, хвърлящи прохладна сянка зелени растения.

На арабски „ подарък “ е „ къща “ и се отнася до по-малки домове в медината, които нямат градини в центъра на вътрешния двор.

Трендът Риад стартира и се развива в Маракеш, където доста къщи за посетители към този момент имат прелестни градини в централната си част.

Основите на дизайна на риадите са били сложени от ислямската архитектура, само че европейското въздействие през вековете им дава модерния образ, трансформирал ги в забележителни домове.

Риадите били проектирани да пазят дискретността на семейството.

Ако извън вратата е неугледна и съвсем незабележима, то от вътрешната страна се разпростират зашеметяващи интериори, богато декорирани, нежалещи средства и време.

ВИЖТЕ РИАДИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Риадите нямат прозорци откъм улицата и на равнището на пешеходния поток. Обикновено обичайните марокански домове са на няколко етажа и имат покривна тераса.

Градината е в центъра на вътрешния двор, само че има и П-образни разположения с градина в четвъртия бранш. Типично е да има два салона на първото равнище, които гледат един към различен през централна отворена зона, и стая без порти, отворена към двора за развлечение на гостите.

Салоните са тесни с доста високи тавани, резбовани или изрисувани, като нормално предназначението им е за дневна, столова или спалня. В по-старите къщи няма прозорци в салоните, единствено две големи порти с по-малки малки врати в тях - държани отворени през лятото със завеса за усамотение.

Обикновено има втори етаж с повече салони и няколко дребни стаи с ниски тавани, които се употребявали за хранилища. В старите къщи има балкони, гледащи към вътрешния двор. Понякога били обособявани дребни стаи с предпазлив прозорец, от който дамите можели да следят в случай че в дома им е пристигнал гостенин.

На покрива има тераса или даже различен необятен павилион за посрещане на специфични посетители.

В последните години доста подарък и риад са реновирани и превърнати в бутикови хотели, посещавани от същински ценители. Риади има в Маракеш, Фес, Есауира и Рабат.

Много от тях имат басейн и хамам. И всичкия този лукс се крие зад дребни, неугледни портички…

„ Без багаж “ ни повеждат натам!

Гледайте новия епизод на поредицата тази неделя от 13 ч. по DIEMA. Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от пътуванията "Без багаж ":

Уахака - най-богатият на култури щат в Мексико

Сянката на Великото дърво

Къде се пази Кивотът, разказан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР