Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година,

...
Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година,
Коментари Харесай

Няма да има резки движения в лихвените равнища през 2020 г., каза шефът на БНБ

Резултатите в банковия бранш се усъвършенстват за четвърта поредна година, кредитната интензивност е един от главните фактори за икономическия напредък в България, който е един от най-високите в Европейски Съюз. Показателите на банките се усъвършенстват, в това число рентабилността. Лошите заеми понижават. Това съобщи в изявление за Нова телевизия шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

„ Основни знаци като финансова адекватност, ликвидност са над междинните за Европейски Съюз. Очакването ми е, че българската стопанска система и българските банки ще останат постоянни през идната година, без значение от неподходящата външна среда”, добави Радев.

Той дефинира като „ реалистична оценка” планувания от държавното управление напредък от 3-3,5% за 2020 година „ Това е добра вест. Всички данни демонстрират, че Българската стопанска система пораства с едни от най-високите темпове в ЕС”, добави шефът на Българска народна банка. По думите му главните провокации остават проблемите в международната търговия, Brexit, военните спорове.

„ Тези развития в международната и районната стопанска система и в политическия живот, може да имат своето отражение, само че има неща, които ни вършат умерени оптимисти. ЕЦБ разгласи, че ще стартира дългоотлагания обзор на паричната политика. Това е извънредно значимо упражнение. Очаква се това да даде отговори на доста въпроси. Освен това има ангажимент за съответна полемика във връзка с това, което би трябвало да се прави с поддържащия стопански растеж”, изясни шефът на Българска народна банка.

„ Още няма криза, само че несъмнено има закъснение на икономическия растеж”, разяснява Димитър Радев и добави, че за идната година няма да има внезапни придвижвания в лихвените нива.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР