Резултатите са от проучване на Комисията за защита на потребителите,

...
Резултатите са от проучване на Комисията за защита на потребителите,
Коментари Харесай

Не отчитат двоен стандарт на храните у нас

Резултатите са от изследване на Комисията за отбрана на потребителите, при които бяха съпоставени храни в 5 страни - Гърция, Португалия, Унгария, Испания и Германия не откри двоен стандарт при храните. Все отново от 11 изследвани храни, при два от продуктите има разлики, а при 4 са несъществени. Известно френско масло, което се продава у нас с 200% по-високо наличие на въглехидрати. Разлики има и при консервите с грах и царевица, още веднъж на френски производител.

200% % повече въглехидрати в маслото в действителност значи с към грам повече въглехидрати. Т.е това е от несъществените разлики.

След проучването се откри, че не можем да приказваме за двойни стандарти при храните, които се продават в България и тези които се продават в Западна Европа. Бяха определени артикули на една и съща марка, които се продават в целия Европейски Съюз.

Става въпрос за група макаронени произведения, шоколадови, консерви, зехтин и спиртни питиета. Анализът изрично открива, че няма двоен стандарт и всички храни са еднообразно качествени.

Все отново от 11 изследвани, при 2 от продуктите има разлики, а при 4 са несъществени.
Димитър Маргаритов, ръководител на Комисия за отбрана на потребителите: Най-големите проблеми, приказваме в действителност за основни разлики, и в едната, и в другата посока, дано отново да уточним, и при българските и при задграничните, в консервите грах и царевица, които са изцяло идентични като опаковка, само че там се вижда, че от изследвани 8 индикатора, в 7 от тях има основни отклонения, което слага въпроса, че са налични артикули, при които има основни разлики, само че те не са по-лош артикул в България, по-добър в Западна Европа. Просто такива разлики обективно има в съставените елементи. Категорично беше отговорено ясно на въпроса - по-лоша храна ли ядем в България - не, не ядем по-лоша храна, не пием по-лоши питиета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР