Резултатите от тазгодишното издание на Българската Коледа, което се провежда

...
Резултатите от тазгодишното издание на Българската Коледа, което се провежда
Коментари Харесай

„Българската Коледа“ събра 2 472 000 лева


Резултатите от тазгодишното издание на " Българската Коледа ", което се организира за петнадесети следващ път под патронажа на Президента на Република България, бяха показани от уредниците на акцията, в наличието на сътрудниците и членовете на Експертния съвет към благотворителната самодейност.

Екипът на президента изрази признателност за скъпата помощ на съорганизаторите на Кампанията - Българска национална телевизия и НТВ, както и за дейното присъединяване на членовете на Експертния съвет в реализирането на благотворителната самодейност " Българската Коледа ", за ангажираността и отдадеността на идеята за по-добро детско опазване на здравето и повече здрави деца.

" Българската Коледа " не би била допустима без поддръжката на хиляди добродетелни българи. Всички те за поредна година потвърждават, че благотворителността в България има дълбоки корени, а възприятието за добрина и съпричастност са съществени полезности. Над 3 000 самостоятелни донори и 420 компании и организации са създали дарения на обща стойност 1 917 000 лeвa. В изгода на акцията до този миг са изпратени 555 000 къси известия на стойност 1 лева, като дарената сума от тях е общо 555 000 лева

Администрацията на президента изрази признателност и към всички медийни сътрудници, за проявения професионализъм при отразяване на акцията, и показаните в репортажите доброжелателност, угриженост и човечност към болните деца и техните фамилии.

Успеха на акцията се дължи и на присъединяване на известни персони, помогнали за популяризирането й - актьори, спортисти, режисьори, сценаристи и други Всички те взеха присъединяване в коледния благотворителен концерт и помогнаха концепциите на акцията да доближи до повече хора.

Специална признателност беше изразена и на родители, взели участие в медийното отразяване на Кампанията, разказвайки историите на болните си деца. Сред тях са родители и деца, които са подпомагани през годините от " Българската Коледа ", участваха и такива, които не са подпомагани, само че желаеха да вдъхнат кураж на тези, които сега са в неволя.

Екипът на президента посочи и заслугата на многочислените уредници на разнообразни начинания, събития и акции в поддръжка на " Българската Коледа”. 97 учебни заведения от цялата страна са част от идеята в помощ на избавения детски живот.

Благодарение на тези обединени старания, общият размер на получените дарения за интервала 01.12.2017 година - 16.02.2018 година, е 2 472 000 лева Кампания 2017/2018 сложи във фокуса на " Българската Коледа " грижата за избавения детски живот.

Новите способи на диагностика разрешават навременно разкриване на болесттите и използване на лекуване, водещо до избавяне на живот. Спасеният детски живот се нуждае от продължителна грижа, с цел да бъдат предотвратени възможни хронични болести и затрудненията от тях. Поддържането на здравето на избавените деца изисква старания за дълъг интервал от време, даже през целия живот, като в множеството случаи това е съществено предизвикателство - както за лекарите, по този начин и за техните фамилии. При доста от тези деца се постанова систематична здравна грижа, непрекъснат медицински надзор, медикаментозно поддържащо лекуване и доста постоянно продължителна, профилирана рехабилитация. Затова петнадесетото издание на благотворителната самодейност " Българската Коледа " насочва своите старания да помогне в грижата за продължителното лекуване и дейната рехабилитация.

До този миг в Администрацията на Президента са постъпили 250 заявки за подкрепяне на деца. Исканията за подкрепяне са главно за: диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински произведения и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за реализиране на лекуването или рехабилитацията му, може да подаде документи за подкрепяне от акцията. Експертният съвет и Комисията към " Българската Коледа " ще прегледат всички постъпили заявки и ще вземат решение за нужното и допустимо подкрепяне.

Молби за подкрепяне на деца се одобряват целогодишно.

Към момента общо 33 лечебни заведения са подали заявки за закупуване на здравна инсталация със средства от Кампанията.

Организаторите на " Българската Коледа " твърдят, че както и до момента, набраните суми от акцията ще бъдат разпределени обществено, транспарантно и публично отговорно.

Кампанията се провежда и организира на съображение Правилата за набиране и систематизиране на средствата по благотворителната самодейност " Българската Коледа”. Набраната сума се изразходва единствено за: Лечение на деца, обезпечаване на медицински произведения и помощни средства които не се финансират от републиканския бюджет, НЗОК или Ц”ФЛД”, както и за спомагателни рехабилитационни процедури; Безвъзмездно даване на здравна инсталация, предопределена за лекуване и рехабилитация на деца.

Решенията за разпределяне на средства за лекуване на деца и за закупуване на здравна инсталация се вземат с подписването на тристранен протокол от Комисия с представители от Президентската администрация, Нова телевизия и Българската национална телевизия, на съображение предложение на Експертния съвет към " Българската Коледа ".

В Експертния съвет са включени представители на Министерството на здравеопазването, Национални консултанти по разнообразни типове детски заболявания, представители на Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, неправителствени и пациентски организации.

Закупуването на здравна инсталация се реализира след осъществена процедура по Закона за публичните поръчки в Администрацията на Президента, според съглашение сред учредителите.

С цел реализиране на висока степен на гласност и бистрота на активността на Благотворителната самодейност, при спазване на рестриктивните мерки, въведени с настоящото законодателство, Правила на Благотворителната самодейност на Президента на Република България " Българската Коледа” са обществено налични на интернет страницата на самодейността www.bgkoleda.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР