Резултатите от тазгодишното издание на „Българската Коледа, което се провежда

...
Резултатите от тазгодишното издание на „Българската Коледа, което се провежда
Коментари Харесай

Петнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ събра 2 472 000 лева

Резултатите от тазгодишното издание на „ Българската Коледа ", което се организира за петнадесети следващ път под патронажа на Президента на Република България, бяха показани от уредниците на акцията, в наличието на сътрудниците и членовете на Експертния съвет към благотворителната самодейност.

Екипът на президента изрази признателност за скъпата помощ на съорганизаторите на Кампанията - Българска национална телевизия и НТВ, както и за дейното присъединяване на членовете на Експертния съвет в реализирането на благотворителната самодейност „ Българската Коледа ", за ангажираността и отдадеността на идеята за по-добро детско опазване на здравето и повече здрави деца.

„ Българската Коледа " не би била допустима без поддръжката на хиляди добродетелни българи. Всички те за поредна година потвърждават, че благотворителността в България има дълбоки корени, а възприятието за добрина и съпричастност са съществени полезности. Над 3 000 самостоятелни донори и 420 компании и организации са създали дарения на обща стойност 1 917 000 лeвa. В изгода на акцията до този миг са изпратени 555 000 къси известия на стойност 1 лева, като дарената сума от тях е общо 555 000 лева

Администрацията на президента изрази признателност и към всички медийни сътрудници, за проявения професионализъм при отразяване на акцията, и показаните в репортажите доброжелателност, угриженост и човечност към болните деца и техните фамилии.

Успеха на акцията се дължи и на присъединяване на известни персони, помогнали за популяризирането й - актьори, спортисти, режисьори, сценаристи и други Всички те взеха присъединяване в коледния благотворителен концерт и помогнаха концепциите на акцията да доближи до повече хора.

Специална признателност беше изразена и на родители, взели участие в медийното отразяване на Кампанията, разказвайки историите на болните си деца. Сред тях са родители и деца, които са подпомагани през годините от „ Българската Коледа ", участваха и такива, които не са подпомагани, само че желаеха да вдъхнат кураж на тези, които сега са в неволя.

Екипът на президента посочи и заслугата на многочислените уредници на разнообразни начинания, събития и акции в поддръжка на „ Българската Коледа ". 97 учебни заведения от цялата страна са част от идеята в помощ на избавения детски живот.

Благодарение на тези обединени старания, общият размер на получените дарения за интервала 01.12.2017 година - 16.02.2018 година, е 2 472 000 лева Кампания 2017/2018 сложи във фокуса на „ Българската Коледа " грижата за избавения детски живот.

Новите способи на диагностика разрешават навременно разкриване на болесттите и използване на лекуване, водещо до избавяне на живот. Спасеният детски живот се нуждае от продължителна грижа, с цел да бъдат предотвратени възможни хронични болести и затрудненията от тях. Поддържането на здравето на избавените деца изисква старания за дълъг интервал от време, даже през целия живот, като в множеството случаи това е съществено предизвикателство - както за лекарите, по този начин и за техните фамилии. При доста от тези деца се постанова систематична здравна грижа, непрекъснат медицински надзор, медикаментозно поддържащо лекуване и доста постоянно продължителна, профилирана рехабилитация. Затова петнадесетото издание на благотворителната самодейност „ Българската Коледа " насочва своите старания да помогне в грижата за продължителното лекуване и дейната рехабилитация.

До този миг в Администрацията на Президента са постъпили 250 заявки за подкрепяне на деца. Исканията за подкрепяне са главно за: диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински произведения и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за реализиране на лекуването или рехабилитацията му, може да подаде документи за подкрепяне от акцията. Експертният съвет и Комисията към „ Българската Коледа " ще прегледат всички постъпили заявки и ще вземат решение за нужното и допустимо подкрепяне.

Молби за подкрепяне на деца се одобряват целогодишно.

Към момента общо 33 лечебни заведения са подали заявки за закупуване на здравна инсталация със средства от Кампанията.

Организаторите на „ Българската Коледа " твърдят, че както и до момента, набраните суми от акцията ще бъдат разпределени обществено, транспарантно и публично отговорно.

Кампанията се провежда и организира на съображение Правилата за набиране и систематизиране на средствата по благотворителната самодейност „ Българската Коледа ". Набраната сума се изразходва единствено за: Лечение на деца, обезпечаване на медицински произведения и помощни средства които не се финансират от републиканския бюджет, НЗОК или Ц " ФЛД ", както и за спомагателни рехабилитационни процедури; Безвъзмездно даване на здравна инсталация, предопределена за лекуване и рехабилитация на деца.

Решенията за разпределяне на средства за лекуване на деца и за закупуване на здравна инсталация се вземат с подписването на тристранен протокол от Комисия с представители от Президентската администрация, Нова телевизия и Българската национална телевизия, на съображение предложение на Експертния съвет към „ Българската Коледа ".

В Експертния съвет са включени представители на Министерството на здравеопазването, Национални консултанти по разнообразни типове детски заболявания, представители на Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, неправителствени и пациентски организации.

Закупуването на здравна инсталация се реализира след осъществена процедура по Закона за публичните поръчки в Администрацията на Президента, според съглашение сред учредителите.

С цел реализиране на висока степен на гласност и бистрота на активността на Благотворителната самодейност, при спазване на рестриктивните мерки, въведени с настоящото законодателство, Правила на Благотворителната самодейност на Президента на Република България „ Българската Коледа " са обществено налични на интернет страницата на самодейността www.bgkoleda.bg.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР