Резултатите от срещата на върха на НАТО са добри -

...
Резултатите от срещата на върха на НАТО са добри -
Коментари Харесай

Киев определи като успешна срещата на НАТО в Литва

Резултатите от срещата на върха на НАТО са положителни - това сподели президентът на Украйна, откакто преглътна разочарованието от през вчерашния ден, предава.

Володимир Зеленски получи обещания, че Алиансът ще продължи с военната поддръжка. Както и обещания, че страните от Г-7 ще се ангажират в допълнение със сигурността на Украйна.

Въпреки че украинснкият президент беше отчаян, че страната му към този момент остава без покана и дата за присъединение към Алианса, Зеленски въпреки всичко получи гаранции . Те пристигнаха от страните - членки на Г-7, които подписаха дълготрайно съглашение в областта на сигурността. В него ще бъде включено съоръжение, образование на украински водачи на изтребители F-16 в Румъния и шерване на разследваща информация. За първи път се организира и Съвет НАТО- Украйна.

След разочарованието през вчерашния ден, Украйна се върна към по-умерен звук през днешния ден. Президентът Володимир Зеленски сподели, че страната не си прави илюзии. Ясно е, че до момента в който войната е в дейната си фаза, приемане на Украйна в НАТО е невероятно.

" Ние сме съответни хора. Разбираме, че нашите сътрудници ни оказват помощ с оръжие в този миг на оцеляване. И ние се нуждаем от това доста мощно. Разбираме също, че някои хора мощно се опасяват да приказват за участието ни в НАТО, тъй като никой не желае война. Това също е разумно и разбираемо. Искам да е ясно - ние сме рационални и цивилизовани хора и разбираме, че до момента в който върви война, Украйна не може да стане член. Това е явно ", съобщи Зеленски. 

НАТО упорства, че макар че не даде период, в който Украйна да се причисли, направените стъпки са значими. Влизането в Алианса ще бъде по ускорена процедура, когато изискванията разрешават.

" Украйна сега е по-близо до НАТО от всеки път. Съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в Алианса. Решихме да премахнем условието за осъществяване на Плана за деяние и покана ще бъде отправена, когато изискванията са изпълнени. Така процеса за присъединението ще бъде не две стъпки, а една ", акцентира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР