Резултатите от санкциите срещу Русия вече се виждат. Те се

...
Резултатите от санкциите срещу Русия вече се виждат. Те се
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Част от санкциите и налагането им приличат на тези преди време за бизнес със СССР

" Резултатите от глобите против Русия към този момент се виждат. Те се виждат в редица последствия за съветската финансова система и това се придвижва и към всекидневието на съветския бизнес и на съветските жители - от обезценката на съветската валута до невъзможността да изнесеш средства отвън страната. Това към този момент се случва, само че никой не знае до каква степен тези стопански наказания ще доведат до смяна в политиките. Светът помни разнообразни сюжети за активност на глобите и смяна в курса на политиката ". Това разяснява пред БНР Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

" Руската централна банка има много стабилен валутен запас, само че той е в страни, които блокират потреблението на тези средства. Това е най-тежката форма на наказания - неспособност да използваш запасите, които си натрупал с концепцията в такава обстановка да имаш опция за маневриране и да продължиш да поддържаш личната си валута и стопанската система си ", посочи той.
Богданов акцентира и възбраните за експорт на избрани първични материали, материали и технологии, които могат да обиден и военната промишленост на Русия, и всекидневието на естествения бизнес:
" Част от глобите и методът на налагането им доста наподобява на рестриктивните мерки преди време за правене на бизнес със Съветския съюз и страните от Съвет за икономическа взаимопомощ ".
Той акцентира, че данните за търговията демонстрират, че Европа е по-важна за Русия, в сравнение с противоположното:
" Това крепеше илюзията, че няма да има война, тъй като Русия и европейските страни имат съвместен интерес да има мир и успокоение, да няма наказания, да могат да си търгуват. Идеята, че Путин няма да направи нищо, което да заплаши търговията му с Европа, се оказаха погрешни ".
" Бизнес в страната, която няма построени демократични институции, в която не работи върховенството на правото и има нещо като квазидиктатура, явно е риск. Тези, които са поели риска да вършат бизнес в подобен вид страни, в този момент заплащат цената на това. Същото се случи в доста други точки на света, където се прави бизнес в страни на ръба на диктатурата и тоталитаризма ", изясни той.

По думите на икономиста български вложения в Русия съвсем няма, а износът е малко под половин милиард евро за предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР