Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско

...
Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско
Коментари Харесай

Кунчев за замърсената морска вода: Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация

Резултатите от инспекциите на морската вода в Царево и Приморско ще излязат евентуално още на следващия ден следобяд. Искам да кажа, че след информацията, която подадоха " Активни консуматори ", от тези места отново е вземано - на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма безусловно нищо, което да ни тормози в резултатите. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той акцентира, че постоянно в морето след стихия има гниещи водорасли, което не значи, че то е нечисто.

" Не би трябвало да се доверяваме на това по какъв начин наподобяват водите и противоположното - от време на време в предвидимо кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли ", добави той.

Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на " неподготвеността на екипа, който е правил проучването от страна на " Активни консуматори ": " Нито методът, който са употребявали, нито лабораторията, която е употребена, са сертифицирани. Лабораторията няма нужната акредитация за извършване на такива проби. Няма по какъв начин да съпоставяме резултати, получени по разнообразни способи. Дори и в този момент не знам какъв тъкмо способ употребяват сътрудниците ".

" Методът за проучване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно написан.  В България има 6-7 упълномощени за това лаборатории. На всеки плаж у нас се вършат най-малко 16 проби на сезон ", акцентира Кунчев. Той разясни, че на всички места към нас има от бактерията ешерихия коли, само че въпросът е в какви количества.

" В случая не тя е рисковата. А ние я използваме като индикатор, с цел да забележим има ли органично замърсяване на този плаж или няма. Всеки сезон се вършат до 1500-1600 проучвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа - това си е решение на всеки орган по место - шефовете на РЗИ., само че то би трябвало да е въз основата на числа, на обстоятелства, на доказателства ", безапелационен е доцент Кунчев пред БНР.

Във връзка със страховете от замърсяване поради " Нова Каховка ", България е добавила и спомагателни проучвания. Според Кунчев даже когато в предишното е имало отклонения от нормите в другите плажове, отклоненията не са били такива, каквито " бяха хвърлени в пространството ":

" Цялата работа ми наподобява на една доста евтина сензация и преследване на интерес. За страдание, той се реализира - към този момент имаме запитвания от сътрудници от Англия какво се случва и би трябвало ли да се вземат ограничения, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, безогледно деяние ".

" От началото на сезона до 15 август са направени към 960 проучвания морето. Всички данни се качват на уеб страниците на РЗИ ", разяснява Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода лимитира опцията за развиване на микроорганизми, акцентира той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР