Резултатите от проведеното през 2019 г. изследване за използването на

...
Резултатите от проведеното през 2019 г. изследване за използването на
Коментари Харесай

Интересна тенденция: Варненци намаляват посещенията в интернет

Резултатите от извършеното през 2019 година проучване за потреблението на осведомителни и информационни технологии (ИКТ) в семействата и от лицата демонстрират, че 73.5% от семействата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, като е маркиран спад от 3.1. процентни пункта по отношение на миналата година. Това демонстрират данни на Териториалното статистическо бюро на Национален статистически институт.

Областта е на 13-то място в страната по този индикатор. Първа е област Русе с 84.4%, следвана от областите София (столица) (83.0%) и Смолян (82.4%), при 75.1% междинна стойност за страната. За интервала 2010 - 2019 година се следи растеж от 45.4 процентни пункта на семействата в региона с достъп до световната мрежа.

През 2019 година 67.9% от лицата на възраст сред 16 и 74 навършени години в област Варна употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично на работа, у дома или на друго място, като дамите са по-активни спрямо мъжете - надлежно 68.1 и 67.6%. В съпоставяне с миналата година е регистриран спад от 2.6 процентни пункта в регулярното потребление на интернет.

По този индикатор област Варна е на девето място в страната. Първа е област София (столица) (79.8%), следвана от областите Русе (74.7%) и Перник (74.2%), при междинна стойност за страната 66.8%.

Значителни са разликите при постоянно употребяващите интернет в област Варна по обучение - до момента в който 91.4% от лицата с висше обучение и 68.2% от лицата със приблизително обучение сърфират постоянно в световната мрежа, едвам 35.0% от лицата с главно или по-ниско обучение употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично.

Използване на световната мрежа за взаимоотношение с органите на държавната и локалната власт се следи при 31.8% от лицата в област Варна. Областта изпреварва с 6.4 процентни пункта от междинната стойност за страната, която е 25.4% и заема 7-мо място измежду 28-те области. Найзначителен е делът на лицата, употребявали онлайн услугите на обществената администрация в област София - 45.9%, а най-нисък в област Разград - 6.4%.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР