Резултатите от проведеното през 2017 г. изследване за използването на

...
Резултатите от проведеното през 2017 г. изследване за използването на
Коментари Харесай

Една трета от семействата у нас нямат интернет и компютър вкъщи

Резултатите от извършеното през 2017 година проучване за потреблението на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в семействата и от лицата демонстрират, че 67.3% от семействата в България имат достъп до интернет, а 63% разполагат с настолен компютър , преносим компютър или табле т.

Въпреки динамичното развиване на осведомителните технологии в България 32.2% от семействата към момента нямат достъп до интернет в домовете си, сочат данните на Националния статистически инситут.

58.8% от популацията на възраст сред 16 и 74 години употребява компютър всеки ден или най-малко един път седмично на работа, у дома или на друго място.

Най-активни консуматори на компютри и интернет са младежите на възраст сред 16 и 24 години, като надлежно 82.8 и 88.1% от тях употребяват компютър или интернет всеки ден или най-малко един път седмично.

Мъжете са по-активни при постоянното потребление на компютри и интернет спрямо дамите. 59.7% от мъжете употребяват компютри, а 63% - интернет, до момента в който при дамите относителните дялове са надлежно 58.0 и 60.8%. Значителни са разликите при постоянно употребяващите компютри и интернет по обучение - до момента в който 89.8% от лицата с висше обучение употребяват компютър в всекидневието си и 90.2% сърфират постоянно в световната мрежа, то едвам 27.7 и 32.0% от лицата с главно или по-ниско обучение се възползват от опциите, които дават надлежно компютрите и интернетът.

Лицата, които постоянно употребяват интернет, избират мобилния телефон за достъп отвън дома или работното място (85.3%), а 36.1% сърфират посредством преносим компютър или таблет.

Редовните интернет консуматори най-често употребяват световната мрежа за връзка . 97.4% от тях показват, че употребяват интернет за телефонни или видеоразговори, присъединяване в обществени мрежи, изпращане/получаване на електронна поща или шерване на лично основано наличие (текст, фотоси, музика, видео) в уеб страница. Най-популярната обществена мрежа у нас е Фейсбук, като 38.5% от постоянните интернет консуматори ревизират акаунта си по няколко пъти дневно.

87% от хората употребяват световната мрежа за достъп до информация - четене на онлайн вестници, вести, списания, търсене на информация, обвързвана със здравето, или намиране на информация за артикули или услуги.

За първи път в проучването се следи така наречен споделена стопанска система , която включва потреблението и шерването на запаси сред частни лица като места за настаняване (стая, апартамент, вила и др.) и транспортни средства (напр. пътешестване с кола). Резултатите демонстрират, че 12.1% от лицата, които са употребявали интернет през последната година, са наемали жилище от друго частно лице посредством профилирани платформи за споделено настаняване като Airbnb или посредством обществени мрежи. По-малък е относителният дял на лицата, които са се възползвали от предлагането на споделено пътешестване - 3.9%.

Взаимодействие с обществени институции - през 2017 година 20.7% от лицата употребяват световната мрежа за взаимоотношение с органите на държавната администрация. Най-значителен е делът на лицата, които са получавали информация от уеб страница на обществената администрация (14.7%), следван от каузи на изтеглилите формуляри от публична интернет страница (10.4%) и изпратилите попълнени формуляри (8.3%) през последните дванадесет месеца.

Жените са по-активни в онлайн извършването на покупки от мъжете - надлежно 18.4 и 17%. Най-често онлайн са купувани облекла и спортни артикули, като 73.3% от пазарувалите по интернет са поръчали такива продукти. На последващо място са закупуването на артикули за дома (30.5%) и покупките, свързани с пътувания или хотелски резервации (20.4%).

Въпреки всеобщото нахлуване на цифровите технологии в всекидневието ни съвсем три четвърти от лицата в никакъв случай не са пазарували по интернет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР