Резултатите от проучването представи ръководителят на австрийското търговско представителство (Advantage

...
Резултатите от проучването представи ръководителят на австрийското търговско представителство (Advantage
Коментари Харесай

Икономическите нагласи на австрийските фирми в България леко се влошават

Резултатите от изследването показа ръководителят на австрийското комерсиално посланичество (Advantage Austria) Улрике Щрака.

[Advantage Austria] Проучването
Австрийското комерсиално посланичество в България интервюира 88 австрийски компании или клонове на такива в страната за тазгодишното изследване на локалния стопански климат. От интервюираните компании 45% са в търговията, 40% оферират услуги, а 15% са в промишлеността. По-голямата част от тях се концентрират върху българския пазар и в по-малка степен върху експорт, а една четвърт от всички компании са показали годишен оборот сред 2 и 5 млн. eвро. Австрия е на второ място като източник на непознати вложения в България с общ размер на капиталовложенията от над 4 милиарда евро към средата на 2019 година по данни на Българска народна банка. Сред най-големите австрийски вложители в България са OMV, Billa, Kronospan, Palfinger.Малко над една пета от представителите на австрийския бизнес в България възнамеряват да усилят броя на чиновниците си през 2020 година Година по-рано делът им беше 34%. По-резервирани са настройките и във връзка с вложенията, които компаниите възнамеряват през идващите 12 месеца. Това демонстрират резултатите от годишното изследване на Австрийското комерсиално посланичество в България (Advantage Austria), в което са взели участие 88 компании.

От него излиза наяве още, че обичайните плюсове на България (ниските налози и преференциалната цена на труд) към този момент не са задоволителни, с цел да компенсират компликациите, които срещат вложителите тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Малко повече скептицизъм

Ръководителят на Advantage Austria Улрике Щрака показва, че оптимистичните оценки на компаниите за миналите и идните 12 месеца фактически понижават. Ако предходната година по това време 31% от австрийските компании залагаха на усъвършенстване на икономическия климат в България, в този момент този дял пада до едвам 16%, а една четвърт чакат утежняване (9% през 2019 г.).

По-големият скептицизъм е забележим и в по-резервираните проекти на фирмите във връзка с вложенията и личния състав тази година. Едва 18 компании са показали, че ще усилят размера на капиталовложенията през 2020 година, до момента в който година по-рано борят им беше двойно повече. Аналогична е обстановката и във връзка с нарастването на броя на чиновниците.

Проблемът - корупция и непредвидима бизнес среда

Резултатите от анкетата демонстрират, че над 87% от интервюираните представители на австрийския бизнес биха вложили още веднъж в България, само че компаниите желаят да видят повече усъвършенствания във връзка с битката с корупцията и престъпността, правната сигурност и предвидимостта на икономическата политика. Последното се отнася до метода, по който се вкарват внезапно закони, без предварителни съвещания с бизнеса, като представители на австрийския бизнес дават образец с хаоса към новите регулации за отчитане на обототите в Наредба Н-18 на Министерството на финансите.

От австрийското посланичество показват, че обичайните плюсове на България (ниските налози и преференциалната цена на труд) към този момент не са задоволителни, с цел да компенсират компликациите. Резултатите от анкетата демонстрират, че 48 компании смятат квалификацията на работещите в страната като едно от най-важните провокации на пазара. На второ място е количественото съществуване на фрагменти (39 фирми), а на трето инфраструктурата (34 фирми).

" Районът (Мусачево - бел. ред.) се развива доста по-бавно, в сравнение с бизнеса тук ", споделя изпълнителният шеф на българското поделение на австрийската група за търговия и произвеждане на дървени съставни елементи JAF Анна Кирилова във връзка с инфраструктурата към софийското с. Мусачево, където е базата на сдружението. Кирилова показва и тромавата връзка сред бизнеса и администрацията като една от пречките пред развиването на сдруженията, а в това време бързо се одобряват нормативни актове, които не са изчистени. Тя дава за образец Наредба Н-18. " За компаниите, които работят на ярко, тази разпоредба е извънредно предизвикателство, тъй като е мъчно разбираема и мъчно тълкуваема ", споделя тя.

Казусът с фрагментите се задълбочава още

" Безспорно хората са огромно предизвикателство. Не просто неналичието на хора, само че също по този начин и дефицитът на професионални квалификации, общи пълномощия и трудови привички ", споделя Мариета Григорова, шеф на компанията за логистика, превоз и спедиция Гебрюдер Вайс. " Никой не ни учи да мислим, да проучваме. Професионалните пълномощия се наваксват, ние постоянно сме обучавали чиновниците си, само че тези общи трудови и обществени пълномощия - меките умения, този проблем не може да се реши от през днешния ден за на следващия ден или с една просветителна промяна ", разяснява още тя и добавя, че от дефицита на трудови пълномощия идва и ниската продуктивност в България по отношение на други страни от Европейски Съюз.

В тази връзка Advantage Austria са стартирали план за дуално образование, в което все още вземат участие 12 австрийски и български компании, 21 гимназии и 818 възпитаници. Учениците от 11 и 12 клас имат няколко дни седмично образование в самите предприятия, като направленията са за девет специалности, измежду които електротехника, механизми и системи за заваряване, логистика и спедиция. От австрийското посланичество показват, че ползата нараства и от просветителния бранш, и от бизнеса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР